Olcsóbb a vasúti menetjegy, ha neten vagy mobillal vásároljuk

Czipperer Dia, 2013. július 1. 11:36

Mától, azaz július 1-jétől jobban járhatnak azok az utasok, akik online vagy mobiltelefonnal váltják meg menetjegyüket, és kinyomtatják, vagy digitálisan mutatják be azt.

3%-kal fizethetünk kevesebbet menetjegyünkért, ha online vásároljuk meg bankkártyával, vagy pedig mobiltelefonunkról intézzük a tranzakciót egyenlegünk terhére. Ezzel a lépéssel tehát ezentúl nem csak a sorban állást spórolják meg az utasoknak, de még a pénzüket is.

 

2008 óta működik az internetes jegyvásárlási rendszer, amely egyre népszerűbb. Az indulás óta nagyjából kétmilliószor választották ezt a fizetési módot az utasok.

 

 

Sokáig a QR-kódos bemutatás önmagában nem volt elfogadott, azonban most már a pótjegyes vonatokon ezt is elfogadják. Vagyis ki sem kell nyomtatni a jegyet, hanem elég digitálisan bemutatni.

 

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium döntött most arról, hogy mérsékeli a neten, mobillal vásárolt jegyek árát, amely a bérleteket és nemzetközi menetjegyeket kivéve minden jegytípusra érvényes.

 

Az árcsökkentés mellett a felhasználási feltételek is kedvezőbbek lettek. Míg a jegyek eddig csak az utas által előre kiválasztott vonatokra voltak érvényesek, július elsejétől ez a korlátozás csak a pót- és helyjegyköteles járatok esetében marad meg. Így az otthon nyomtatott jegy a rajta feltüntetett napon és állomások között bármelyik pótjegy nélkül igénybe vehető – alaptarifás – vonaton felhasználható lesz.

  

Bővebb információk a MÁV-Start Zrt. oldalán találhatók.