Németország a hálózati semlegességet félti Brüsszel távközlési tervezetétől

MTI Sajtóadatbank, 2013. július 18. 12:18

A német gazdasági miniszter szerint sérti az internetes "hálózati semlegesség" elvét az EU készülő távközlési piaci reformtervezete.

Az Európai Bizottság távközlési piaci reformtervezete nagyobb mozgásteret adna az internetes tartalomszolgáltatóknak és hálózati szolgáltatóknak az adatátviteli sebesség szerződéses megállapításában, ami a gyakorlatban annyit jelentene, hogy azoknak a tartalomszolgáltatónak, amelyek ezt külön megfizetik, nagyobb adatátviteli sebesség állna rendelkezésükre oldalaik eléréséhez - írja a Handelsblatt online kiadása szerdán.
 

Neelie Kroes digitális politikáért felelős uniós biztos szerint a megoldás új üzleti konstrukciók, különböző áron kínált adatátviteli csomagok kidolgozását tenné lehetővé a távközlési szolgáltatóknak.
 

A bizottsági tervezet bírálói a különböző szolgáltatásoknak kereskedelmi érdekektől független, egyenrangú kezelését biztosító "hálózati semlegesség" végének eljövetelét látják a javaslatban. A brüsszeli tervezet a "hálózati semlegességet" pusztán úgy definiálja, mint az információkhoz és tartalomhoz való szabad hozzáférés, alkalmazások és szolgáltatások szabad igénybevétele biztosítékát.
 

Philipp Rösler német gazdasági miniszter bejelentette, hogy Németország ellenezni fogja az uniós tervezet elfogadását. A miniszter szerint a hálózati szolgáltatóknak "szíve joga" bármilyen üzleti modellt kidolgozni, a szabályoknak azonban garantálniuk kell az internet-felhasználók, a hálózati szolgáltatók és a tartalomszolgáltatók érdekeinek pontos kiegyensúlyozását.
 

"A hálózati semlegesség megőrzése nem zárja ki azt, hogy a szolgáltatók új üzleti modelleket dolgozzanak ki" - idézi a minisztert az APA hírügynökség. "Amit azonban a tervezetben láttunk, az nem garantálja a hálózati semlegességet" - nyilatkozta a Handelsblattnak.
 

Philipp Rösler szerint az uniós tervezet sérti a tagállamok szuverenitását is. "Azt, hogy egyáltalán átadjuk-e távközlési ügyekben Brüsszelnek a felügyelet jogát, és ha igen milyen mértékben, arról még nemzeti szinten döntenünk kell, csakúgy, ahogy a többi uniós tagállamnak is" - idézi a minisztert az osztrák APA hírügynökség. A Handelsblatt cikke szerint Philipp Rösler kitart amellett, hogy meg kell tiltani a tartalomszolgáltatóknak és hálózati szolgáltatóknak hogy olyan szerződéseket kössenek egymással, amelyek az ügyfeleknek megkülönböztetett hozzáférést biztosít a tartalomszolgáltató adataihoz és alkalmazásaihoz.
 

A miniszter augusztusban terjeszti saját tervezetét a kormány elé.
 

A német infokommunikációs szakmai szervezet, a Bitkom Brüsszel tervezetét "a versenybe való masszív és kontraproduktív beavatkozásnak" tartja.