Elutasítja a brit tervet az internetes tartalmak szűrésére az EBESZ illetékese

MTI Sajtóadatbank, 2013. július 24. 14:14

Az internetes tartalmak automatikus szűrése gyermekvédelmi céllal nem lenne hatékony és visszaélésre adhat alkalmat - vélekedett az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) sajtószabadság-képviselője a brit kormány elmúlt hétvégén bejelentett szándékáról.

Az internetes tartalmak automatikus szűrése nem hatékony, mert a szoftver könnyen lehet túl szigorú vagy egyszerűen megkerülhető - fejtette ki a kedden Bécsben kiadott közleményében Dunja Mijatovic. Különösen amiatti aggodalmának adott hangot, hogy a meg nem engedett tartalmak elérhetetlenné tételére tett erőfeszítések azzal járhatnak, hogy a szólásszabadságot is jelentősen korlátozzák. Előfordulhat például - figyelmeztetett -, hogy pornográf tartalmak elérhetők maradnak, míg nemi úton terjedő betegségekről szóló felvilágosító anyagokat blokkolnak.
 

David Cameron brit miniszterelnök vasárnap egy televíziós interjúban azt mondta, korlátozni kell a hozzáférést az olyan internetes tartalmakhoz, amelyek gyermekek elleni szexuális és egyéb visszaéléseket ábrázolnak, és ha a nagy internetcégek erre önszántukból nem hajlandók, akkor a brit kormány kész törvényben szabályozni a kérdést.
 

Cameron szerint a brit kormány "igen-igen erőteljes hangvételű beszélgetésre" készül az online keresőfelületeket működtető cégekkel arról, hogy bizonyos keresési kritériumoknak nem szabad találati eredményt kiadniuk.
 

"A kormányoknak felelőssége védeni a gyermekeket és a kiskorúakat. Sok mód létezik erre, köztük a bűnügyi igazságszolgáltatás, oktatás és az internetes jártasság javítása. Vannak jó önszabályozó rendszerek is, amelyeket szintén fontolóra kellene venni" - vélekedett Dunja Mijatovic.
 

"Az internet szűrése nem a kormány vagy a szolgáltatók feladata. Az embereknek maguknak kell meghozniuk a döntéseiket arról, hogy mihez férhetnek hozzá ők vagy a gyermekeik az interneten és azon kívül" - állt a közleményben.