Kisebb szókinccsel bír majd az iPad generáció

Czipperer Dia, 2013. július 24. 15:39

Szakértők szerit az úgynevezett „iPad generáció” kevesebb szót tanul majd, mint elődeik, hiszen idejük nagy részében egy gép előtt ülnek, a személyes beszélgetések alkalmával nem gyarapodik szókincsük.

Bár minden ember képes arra, hogy új szavakat sajátítson el, ezeket főként másoktól halljuk beszélgetés közben. Tekintve, hogy a gyerekek egyre jobban a számítógépes eszközök világában szocializálódnak, kevesebb lehetőségük nyílik arra, hogy szavak széles skálájával ismerkedjen meg.

 

Marco Catani, a King College London Pszichiátriai Intézet munkatársa a Daily Mailnek elmondta, hogy embereknek már egyre kevesebb idejük van beszélgetni egymással, és a gyerekek is egyre inkább mobiltelefonon, interneten keresztül kommunikálnak egymással. Ezek inkább vizuális és nem halkható ingerek, így valószínű, hogy alacsonyabb lesz a használt szavak száma, mint az előző generációk esetében.

 

 

A kutatásba 27 önkéntest vontak be, akiknek az agyát úgy tesztelték, hogy kitalált szavakat tanítattak velük, és azt találták, hogy a megértésnél a kulcs a szóban utánzás és a hallás volt – ezt agyi szkenner segítségével vizsgálták.

 

Ez a neurolingvisztikai vizsgálat tehát rámutat arra, hogyan jut el a egy felnőtt arra szintre, hogy átlagos szókincse megközelítse a 30 ezer szót: a kulcs a hallás és az utánzás. Tehát a szülők számára elengedhetetlen, hogy beszélgessenek gyermekeikkel.

 

Forrás: Telegraph.co.uk