Stratégiai megállapodást köt a kormány a Bosch-sal és a HP-val

MTI Sajtóadatbank, 2013. július 25. 12:49

Stratégiai megállapodást köt a kormány a BOSCH cégcsoporttal és a Hewlett-Packard (HP) Magyarország Kft.-vel, a kormány erre vonatkozó határozata a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg.

Orbán Viktor miniszterelnök a külügyi és külgazdasági ügyekért felelős államtitkárt hatalmazta fel, hogy a megállapodást aláírja a Hewlett-Packard Magyarország Számítástechnikai és Elektronikai Berendezéseket Forgalmazó és Szolgáltató Kft.-vel, míg a kormány és a Robert Bosch GmbH magyarországi leányvállalatai közötti dokumentum aláírására a nemzetgazdasági minisztert jelölte ki.

 

Tavaly a HP Magyarország 114 milliárd forint árbevételre tett szert, ebből 74 milliárd forint volt az exportbevétel. Az amerikai HP számítástechnikai és informatikai konszern idén májusban stratégiai fontosságú, kiemelt globális rangra emelte magyarországi érdekeltsége budapesti szolgáltató központját. A HP Magyarország összesen 2300 embert foglalkoztat. Közülük 1500 dolgozik az anyavállalat stratégiai fontosságú egységévé (Shared Service Center, SSC) előléptetett budapesti szolgáltatási központjában. Az anyavállalat, a HP a világ több mint 70 országában van jelen, alkalmazottainak száma meghaladja a 300 ezret. A konszern 2012-ben 120 milliárd dollár forgalmat ért el.

 

A Magyarországon tizenegy leányvállalattal jelen lévő Bosch cégcsoport 2012-ben a belső szállításokkal együtt az eddigi  legmagasabb árbevételét - 594 milliárd forint - könyvelhette el. Az összeg 17 százalékkal nőtt 2011-hez képest. Tavaly 500-zal, 8500-ra növelte magyarországi munkavállalóinak számát, amely a legmagasabb a cég hazai működése során. 2012-ben a Bosch összesen 35 milliárd forint értékben valósított meg beruházásokat Magyarországon, beleértve olyan új gyártósorok telepítését, amelyek a hatvani, egri és miskolci gyártóüzemek kapacitását egyaránt bővítették. A tavalyi év legfontosabb beruházása a magyarországi központi bázis és fejlesztési központ építése volt, 30 milliárd forint értekben. Az első épületet 2013 nyarán adják át, és idén áprilisban letették a beruházás második ütemének alapkövét. Az építkezés 2015-ben zárul.

 

A kormány eddig több mint kéttucat, Magyarországon működő, kiterjedt nemzetközi háttérrel rendelkező nagyvállalattal kötött stratégiai megállapodást. A tervek szerint összesen 40 céggel írnak alá hasonló dokumentumot.