Problémás az iPhone ujjlenyomat olvasója

MTI Sajtóadatbank, 2013. szeptember 16. 09:22

A Spiegel Online hírportál cikkében óva inti a felhasználókat az új iPhone 5S okostelefon ujjlenyomat leolvasójának használatától Johannes Caspar professzor, Hamburg német tartomány adatvédelmi és információszabadsági megbízottja.

"A biometrikus jegyeket nem lehet megváltoztatni, azok végigkísérnek bennünket életünk során. Az ujjlenyomatot nem lenne szabad mindennapos használatba venni azonosítás céljából különösen akkor nem, ha az adatok elmentésre is kerülnek"  mondta a Hanzaváros adatvédelmi biztosa a Spiegelnek.
 

Johannes Caspar nem tartja meggyőzőnek az Apple érvét, hogy az adatokat csak a készülékben tárolják. "Egy átlagos felhasználó manapság egyáltalán nincs abban a helyzetben, hogy felügyelni tudja milyen alkalmazás milyen adatokhoz fér hozzá és milyen információkat olvas ki készülékében"  mondta. A technikai megoldásokban még azelőtt sem lehetett megbízni, mielőtt fény derült volna az amerikai PRISM kémprogramra –  tette hozzá.
 

"Erre is vonatkozik az az alapszabály, hogy adatainkat nem szabad bőkezűen osztogatnunk. Ahol nincs rá feltétlenül szükség, ott nem lenne szabad biometrikus jegyeinket hátra hagynunk. Pláne nem merő kényelemből"  hangsúlyozta a tartományi adatvédelmi megbízott a Spiegel magazin internetes kiadásának.


 

Az Apple az iPhone 5S bemutatóján hangsúlyozta, hogy sem a készüléken futó alkalmazásoknak, sem az alkalmazás fejlesztőknek nem ad hozzáférést a "Touch ID" funkcióhoz. Ujjlenyomattal kizárólag a telefonzárat lehet feloldani és vásárlásokat hitelesíteni az Apple-nél.
 

Phil Schiller az Apple globális marketingért felelős elnökhelyettese a prezentáción rámutatott, hogy saját felméréseik szerint a felhasználóknak a fele tekinti nyűgnek a biztonsági kód használatát telefonján, ami tekintettel a készüléken tárolt információk - levelek, fotók és címjegyzék - személyes jellegére egyáltalán nem egy szerencsés hozzáállás.
 

Bruce Schneier neves amerikai kiberbiztonsági szakértő szerint az Apple az ujjlenyomat olvasó alkalmazásával megtalálta a megfelelő egyensúlyt a biztonsági és a kényelmi szempontok között.

 

fotó: iphonehungary.hu, businessinsider.hu

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Világdöntőben az ELTE programozói

A kontinensviadal bronzérmeseként az Informatikai Kar csapata képviselheti hazánkat az ICPC programozói versenyen 2024 szeptemberében Kazahsztánban.

2024. április 19. 09:44

Lányok Napja az ELTE Informatikai Karán

Az ELTE Informatikai Kar ismét szeretettel várja az érdeklődőket a Lányok Napjára, ahol bemutatják, milyen izgalmas és kreatív feladatok várnak a jövő informatikusaira, és miért érdemes lányként ezt a pályát választani.

2024. április 18. 19:41

Informatikai pályaorientációs napon segítik női szakértők az iskolás lányok elhelyezkedését

Lányoknak szóló informatikai pályaorientációs napot szervez a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Informatika Történeti Kiállítása és a Women4Cyber Hungary a szegedi Szent-Györgyi Albert Agorában. A Girls in ICT Day rendezvényen gondolatébresztő interjúk és inspiráló előadások segítenek a jövő reménybeli női informatikusainak a tájékozódásban és elhelyezkedésben. Az érdeklődőknek az eseményre nemcsak személyesen, hanem online is lehetőségük van csatlakozni.

2024. április 18. 16:54

Használt autót webshopból?

A 2023-as év konszolidációt hozott a használtautó-piacon, de a recesszió és az infláció szele érezhető a szegmensben. A vásárlók tudatosabbak, a bizalmatlanság viszont továbbra is erős és gyakran indokolt. Mit hozhat a jövő, és hogyan vásárolnak a magyarok használt autót 2024-ben? 

2024. április 18. 15:28

Megjelent a világ első unalmas telefonja

A Heineken a street kultúra ízlésformálójával, a Bodegával együttműködve bemutatta a Human Mobile Devices (HMD) által gyártott "The Boring Phone" készüléket.

2024. április 18. 13:15

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09