Egymilliárd dollárt fordít Linux-fejlesztésre az IBM

MTI Sajtóadatbank, 2013. szeptember 17. 11:48

Az IBM négy-öt év alatt egymilliárd dollárt tervez a Power szervercsaládján futó Linux operációs rendszer fejlesztésére fordítani - írja a Wall Street Journal Digits blogja.

Az IBM a Linux legnagyobb támogatóinak egyikeként 2000-ben már bejelentett egy egymilliárd dolláros programot a nyílt forráskódú operációs rendszer fejlesztésére. A Linux azóta széles körű alkalmazást nyert a szerverrendszerek meghajtásában, elsősorban olyan nagy internetes cégeknél, mint például a Google.
 

Az IBM az egymilliárd dollárt elsősorban a fejlesztési infrastruktúra és a szakembergárda bővítésére kívánja fordítani, hogy segítse a Power szerver felhasználóinak átállását a Unix operációs rendszerről a Linuxra. Kifejezetten erre a célra tervez fejlesztési központot építeni a franciaországi Montpellier-ben az IBM.
 

Az IBM emellett létrehoz egy ingyenesen igénybe vehető "fejlesztési felhőt" is a Power szervereket használó ügyfelei számára, amelyen Linux alkalmazásokat fejlesztetnek és tesztelhetnek majd.
 

A Linux amellett, hogy az egyik legelterjedtebb szerver  operációs rendszer, alapjául szolgál a mobil eszközökön futótűzként terjedő Android operációs rendszernek is. Az Android operációs rendszeren végzett változtatások általában megtalálják az utat a Linux operációs rendszer forráskódja felé is, és fordítva - mutatott rá Jim Zemlin, a Linux-fejlesztést koordináló Linux Foundation ügyvezető igazgatója.
 

Az IBM Linux-fejlesztési tervét formálisan a New Orleansban a héten kezdődő éves LinuxCon konferencián jelenti majd be.

Kulcsszavak: Linux linux IBM

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50