QR-kóddal végigkövethető az élelmiszerek életútja

Európában is egyedülálló a magyar megoldás

Czipperer Dia, 2013. szeptember 18. 11:40

A bioélelmiszerek eredetvizsgálata hazánkban új szakaszba érkezett. Egy új eljárásnak köszönhetően akár egy kattintással is megtudhatjuk, mit is eszünk valójában és az honnan is származik.

Európai szinten is egyedülálló az a megoldás, amelyet a Biokontroll Hungária Kft. dolgozott ki. Az eljárás lényege, hogy a termékek tételes tanúsítványa révén nem csupán a termék összetevőit ismerhetik meg a vásárlók, hanem azt is, hol készült, ki termelte, és milyen körülmények között gyártották. Mindezt pedig QR-kód leolvasásával deríthetjük ki.

 

 

Magyarország első biosöre volt az a termék, melynek fejlesztésénél és piacra vétele során kidolgozták ezt a módszert. Egyszerűen csak beolvassuk okostelefonunkkal a QR-kódot, vagy ennek hiányában az adott webcímre navigálunk, majd a palack egyedi sorszáma alapján részletes kimutatást találunk arról, hogyan is, milyen körülmények között készült a termék, amit éppen fogyasztunk, ki termelte.

 

De ennél részletesebb információkkal is szolgál számunkra a megoldás. A biosörnél maradva azt is megtudhatjuk, hányas főzésben készült el a mi termékünk, hol és mikor palackozták, és persze arról, mi is található magában az italban.

 

Ez a megoldás nem csupán a feldolgozott termékek esetében él, bármilyen élelmiszer esetében végigkövethető az életút, ám előbbinél nagyobb a jelentősége.

 

Igény biztosan mutatkozik majd erre az egészen egyedi megoldásra, ám a magasabb költségek miatt ez a tételtanúsítási metódus inkább a prémium termékek (csokoládék, szeszesitalok stb.) piacán talál visszhangra.

 

A minősítési szerv hazánkban – aki végigköveti a folyamatot az előállítástól egészen a szállításig –, a Biokontroll (HU-ÖKO-01), és ez nem egyenlő az utólagos tanúsítással és szúrópróbaszerű ellenőrzéssel.

 

 

Ez az eljárás tehát nem hagy kétségeket a vásárlóban, minden fontos információ birtokában dönthet úgy, megveszi-e az adott terméket, mennyire felel meg elvárásainak.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A MITTE az ügynökségi partnere a világ első tokenizált naperőmű projektjének

A MITTE felel a globális zöld energia vállalat, a Sunmoney Solar Group almárkájának branding és social feladataiért, illetve a Sunmoney 360 app design feladataiért.

2024. április 19. 16:59

Új szintet léphet az MI-forradalom az adatközpontokban

Együttműködési megállapodást kötött a Schneider Electric és az NVIDIA, a két cég összefogásának köszönhetően megnyílik az út a mesterséges intelligencia (MI) alkalmazásokat még jobban támogató, ugyanakkor energiahatékonyan működő adatközpontok kialakítása előtt. A megállapodás részeként a Schneider Electric leányvállalata, az AVEVA digitális iker platformját összekapcsolják az NVIDIA Omniverse megoldásával, egységes környezetet biztosítva a virtuális szimulációhoz és az együttműködéshez.

2024. április 19. 13:24

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09