Kiberkémkedési kampányt azonosított a Kaspersky Lab

forrás: Prím Online, 2013. szeptember 18. 17:41

A Kaspersky Lab biztonsági kutatócsoportja közzétette legújabb aktív kiberkémkedési kampányról szóló jelentését, amely elsősorban dél-koreai kutatóközpontokat céloz. A Kaspersky Lab kutatói által felfedezett kampány neve Kimsuky, amely egy igen korlátozott és magasan célzott kiberbűnözői kampány.

A Kaspersky Lab kutatói által felfedezett kampány neve Kimsuky, amely egy igen korlátozott és magasan célzott kiberbűnözői kampány, annak köszönhetően, hogy a támadók mindössze csak 11 dél-koreai székhelyű szervezetet és további két kínai intézetet figyeltek meg, ezek között megtalálható a Koreai Védelmi Kutató Intézet (KIDA), Dél-Korea Egyesítési Minisztériuma, a Hyundai Merchant Marine nevű vállalat, valamint Korea egyesítését támogató csoportok.

 

A támadás legkorábbi jelei 2013. április 3-ra datálható, és az első Kimsuky trójai vírus május 5-én jelent meg. Ez az egyszerű kémprogram számos alapvető kódolási hibát tartalmaz, és a fertőzött gépekkel történő kommunikációt egy bulgáriai, web alapú, ingyenes e-mail-szerveren (mail.bg) keresztül kezeli.

 

Bár a kezdeti megvalósítás és terjesztési mechanizmus még nem ismert, a Kaspersky Lab kutatói úgy vélik, hogy a Kimsuky vírus valószínűleg az adathalász e-maileken keresztül terjed, amely a következő kémkedési funkciókkal rendelkezik: keylogger, címtár lista rögzítés, távoli hozzáférés és HWP fájlok ellopása. A támadók a távoli hozzáférésre szolgáló TeamViewer program módosított változatát használják backdoorként a fertőzött gépeken található fájlok ellopására.

 

 

A Kaspersky Lab szakértői olyan nyomokat találtak, amelyeknek köszönhetően sejteni lehet, hogy a támadók valószínűleg észak-koreaiak. A vírus által célzott profilok magukért beszélnek: először is azokat a dél-koreai egyetemeket célozták, akik kutatást végeznek nemzetközi kapcsolatok, kormányzati védelmi politika területén, illetve vizsgálják a nemzeti hajózási társaság és Korea egyesítését támogató csoportokat.

 

Másodszor: a programkód koreai szavakat tartalmaz, amelyek között megtalálható a „támadás” és a „befejezés”.

 

Harmadszor: a két e-mail-címet, amelyre a botok állapotjelentéseket, valamint levélmellékletekben a megfertőzött rendszerekre vonatkozó információkat küldenek – iop110112@hotmail.com és rsh1213@hotmail.com – a következő, „kim” kezdetű neveken regisztrálták: „kimsukyang” és „Kim asdfa”.

 

Annak ellenére, hogy a regisztrált adatok nem tartalmaznak ténybeli információkat a támadókról, az IP címük forrása illik a profilhoz: mind a 10 IP cím a kínai Jilin és Liaoning tartomány hálózatához tartozik. Ezek az internetszolgáltatók hálózatai úgy tudni észak-koreai egyes területein is elérhetőek. 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09