A kevés alvás végzetes is lehet [Videó]

Czipperer Dia, 2013. szeptember 24. 14:46

Köztudott, hogy életünk egyharmadát alvással töltjük, bár az már kevésbé, hogy valójában a a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás az élettartamat növeli meg.

Kutatások támasztják alá, hogy azok a felnőttek, akik éjszaka 6-8 órát alszanak, tovább élnek. Ugyanakkor a túlzott alvást szív- és érrendszeri betegségek kialakulásával járhat, valamint a cukorbetegség kialakulásának veszélye is megnőhet.

 

A másik végletet tekintve érdekes a kép. A krónikus alvásmegvonás esetében szintén nő a szív- és érrendszeri betegségek kockázata, az elhízottság, depresszió kialakulásának, valamint az agykárosodás veszélye.

 

Ám, ha hirtelen hagyjuk abba az alvást, más a helyzet: az alvásmegvonás rövidtávon pozitív hatásokat eredményez. Megnő a dopamin szintünk. Ez a hormon az információ továbbításában játszik szerepet, serkent, energikussá, motiválttá varázsol minket. Ám ez csak rövid igaz.

 

Egy nap után már csökken a reakcióidőnk, és az észlelésünk is lelassul. Két nap nem alvás után a szervezet elveszti glükózfeldolgozó képességét. Három nap után pedig már a hallucináció tünetei is jelentkeznek.

 

A legutolsó fázis kicsit sarkítva, az örökletes álmatlanság, melynek kimenetele halálos. Vagyis a hosszú távú nem alvással saját magunkat tesszük tönkre.

 

Az AsapSCIENCE videója felvázolja a folyamatot.

 

 

Forrás: Techspot.com

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50