Párizs eljárást indít a Google ellen adatkezelési politikája miatt

MTI Sajtóadatbank, 2013. szeptember 28. 13:50

Franciaország meg fogja indítani az eljárást a Google ellen, mivel az amerikai óriáscég nem változtatott a francia törvényeknek megfelelően a felhasználók adatainak kezelésén - közölte pénteken a francia adatvédelmi hatóság (CNIL).

A Google-nak a hatóság korábban három hónapos határidőt szabott meg, hogy változtasson adatkezelési politikáján, ezt azonban a CNIL közleménye szerint az amerikai cég nem tartotta tiszteletben.
 

"A CNIL elnöke ki fog jelölni egy jelentéstevőt annak érdekében, hogy megindítsák az információszabadságról szóló törvényben előírt hivatalos eljárást" - fogalmaz a közlemény. 
 

A hatóság korábban azt kérte a Google-tól, hogy számoljon el azzal, mit csinál a felhasználóktól begyűjtött adattömeggel, illetve közölje, hogy mennyi ideig őrzi az adatokat. A hatóság ilyen esetben akár 150 ezer eurós (44,7 millió forintos) pénzbüntetést is kiszabhat.  A Google France egyelőre nem akarta kommentálni a CNIL döntését.
 

A CNIL vezető szerepet játszik az európai vizsgálatokban azóta, hogy a Google 2012 márciusában egyesítette hatvan különböző alkalmazásának adatvédelmi szabályzatát és hozzálátott, hogy egyesítse felhasználóinak összes adatát, keletkezzenek azok akár a YouTube videómegosztó portálon, akár a Gmail levelező programban, vagy a Google+ közösségi hálón. A Google nem hagyott választási lehetőséget felhasználóinak.
 

A nemzeti adatvédelmi intézmények Európában közös vizsgálatot kezdtek az ügyben, és idén februárig haladékot adtak a Google-nak arra, hogy maga javasoljon változtatásokat, a cég azonban semmit sem változtatott. A Google közben több találkozót is folytatott a különböző adatvédelmi szervezetekkel, és mindvégig azzal érvelt, hogy egységesített adatvédelmi szabályzata a felhasználók számára könnyebben megérthető.
 

A CNIL lépése jogi szakértők és illetékesek szerint próbaköve lesz annak, hogy képes-e Európa befolyásolni a nemzetközi internetes társaságok magatartását.

Kulcsszavak: Google jog

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50