Végveszélybe került a prémiumkategóriás TV-k gyártója, a Loewe

MTI Sajtóadatbank, 2013. október 1. 20:27

Végveszélybe került a prémiumkategóriás televízió-készülékeket gyártó Loewe, a német vállalat kedden csődeljárás megindítására kényszerült.

A társaság menedzsmentjének október végéig kell befektetőt találnia, különben a céget felszámolják. A bajorországi Kronachban működő vállalkozás vezetői szerint van esély a túlélésre, jelenleg hat lehetséges befektetővel tárgyalnak. Az Apple nincs köztük - tették hozzá, utalva azokra a találgatásokra, amelyek szerint az amerikai Apple esetleg a német társasággal fejleszt majd újgenerációs televíziókat.
 

A kilencven éve működő Loewe az egyik utolsó német márka a szórakoztatóelektronika piacán. Televíziót mellette már csak az ugyancsak a luxuskategóriás készülékekére szakosodott TechniSat és a Metz gyárt Németországban, ahol az utóbbi években olyan hagyományos márkák szűntek meg, mint a Telefunken vagy a Grundig, amely egy török cég tulajdonába került.
 

Az egyebek között hangszórórendszerek gyártásával is foglalkozó Loewe négy éve még minden korábbinál jobb eredményekkel zárta az üzleti évet, tavaly viszont 30 millió euró adózás utáni veszteséget szenvedett el, a bevétele pedig 250 millió euróra csökkent a négy évvel korábbi 374 millióról. A visszaesés fő oka az ázsiai gyártók - például a Samsung és az LG Electronics - előretörése révén kialakult árverseny, amely szinte eladhatatlanná tette a viszonylag drága Loewe készülékeket.
 

A cég az idén az első félévben csaknem akkora veszteséget termelt, mint tavaly egész évben, a mínusz 27 millió euró volt, míg a bevétel 40 százalékkal 76,5 millió euróra csökkent. 
 

A céget egy testvérpár, Siegmund és David Ludwig Loewe alapította Berlinben. Televíziók fejlesztésével 1929 óta foglalkoznak. Az alapítók a nácik elől az Egyesült Államokba menekültek, majd a háború után visszatértek hazájukba. A gyártást fokozatosan Bajorországba költöztették át. A frankfurti tőzsdén jegyzett részvénytársaság az idén júliusban csődvédelmet kért. Az átszervezés során az alkalmazottak létszámát 1000-ről 650-re csökkentették, és megállapodást kötöttek a Hisense nevű kínai céggel. Az állami vállalat azonban nem hozott friss tőkét, csak a technológiai fejlesztésben és a kínai értékesítésben működik együtt a német partnerrel.
 

Kedden, amikor a társaság bejelentette, hogy a szanálásra kapott három hónap alatt nem sikerült új befektetőt találni, és ezért meg kell indítani a csődeljárást, a Loewe-részvény értéke 5,8 euróról 3,5 euróra zuhant.

Kulcsszavak: +céginfo TV Loewe

TV ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Sony bemutatja a BRAVIA Theatre vadonatúj otthoni audio termékcsaládját

A Sony megújítja BRAVIA márkáját, hogy gazdagítsa az otthoni filmnézést és moziélményt. A streaming szolgáltatások elterjedésével egyre népszerűbbé vált a kényelmes otthoni filmnézés. A Sony széles termékválasztékát, például a digitális mozifilmes kamerákat, professzionális monitorokat és professzionális fejhallgatókat a filmgyártás szakemberei széles körben használják, így a vállalat mélyre hatóan ismeri a moziipart, valamint a filmkészítők és tartalomkészítők törekvéseit. 

2024. április 18. 11:40

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09