Napelemes vonatok

forrás: Prím Online, 2013. október 8. 11:04

A napelemes vonat, mint olyan, már létezik. Az Ecolounge-on már korábban olvashattuk a kisvasútról, mely napaenergiával száguld, most a nagytestvérek is bemutatkoznak.

16 ezer napelemmel borított alagút Belgiumban

 

Az Amszterdamot Párizzsal összekötő vasútvonalon, a belgiumi Antwerpen közelében található az az alagút, amelyet eredetileg azért építettek, hogy ne kelljen kivágni az út menti ősi erdő fáit (így védve meg egyúttal a szupergyors vonatot is az esetlegesen rádőlő fáktól). A két mérföld, vagyis több mint három kilométer hosszú alagút azonban 2011-ben új funkcióval bővült a rátelepített 16 ezer napelemnek köszönhetően. Bár nem tűnhet soknak, mégis nagy szó, hogy a telepek által termelt elektromos áram segítségével évi egy nap erejéig fedezni tudják a belga vonathálózat és az antwerpeni állomás teljes áramfogyasztását.

 

 

A kivitelező belga cég, az Enfinity holnapja szerint a napelemek felszerelése viszonylag gyors (alig egy éves) és egyszerű folyamat volt, mivel senkinek nem állt érdekében, hogy akadályozza a munkát. A megújuló energiával foglalkozó vállalat szerte a világon szorgalmazza a hasonló, eddig kihasználatlan területeken való tiszta energiát termelő telep létrehozását.

 

De nem csak Belgiumban használják ezt a megoldást, Kína is élen jár ezen a téren, melyről bővebben partnerünk, az Ecolounge oldalán olvashatnak.

 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05