NMHH: az európai átlagértékekhez képest másfélszeres állami bevételt hozott a magyar frekvenciaértékesítés

MTI Sajtóadatbank, 2013. október 12. 09:15

Az Európában 2008 és 2013 között lezajlott frekvencia értékesítések bevételi átlagához képest is kiemelkedő állami bevételt hozott a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) mobilfrekvencia hosszabbítása - tudatta az hatóság kommunikációs igazgatója az MTI-vel, aki elmondta azt is: a hatóság várhatóan az év hátralevő részében megkezdi a frekvenciaértékesítés második ütemét.

Zsuppán Attila elmondta: a magyar hasznosításból befolyó 110 milliárd forintos összeg az európai benchmark adatok 68 milliárd forintos átlagánál több mint 60 százalékkal magasabb. Hangsúlyozta: az állami bevétel mellett a Magyar Telekom, a Telenor, a Vodafone, valamint az NMHH stratégiai megállapodása hosszú távú alapját jelenti a magyar digitális gazdaság fejlődésének. Kiszámítható kereteket biztosít a mobilpiaci fejlesztéseknek és garantálja, hogy a felhasználók számára egyre magasabb színvonalú adat- és telekommunikációs szolgáltatások váljanak hozzáférhetővé. Közölte azt is: az NMHH az év hátralevő részében kívánja megkezdeni a frekvenciaértékesítés második ütemét. A hatóság ennek érdekében az elmúlt időszakban elindította a még polcon lévő mobilfrekvenciák aukciójának előkészítését. Emlékeztetett arra: az NMHH idén szeptemberben a három magyarországi mobilszolgáltató 900 és 1800 MHz-es frekvenciahasználati jogosultságait egységesen 2022-ig hosszabbította meg és harmonizálta lejárati idejüket.
 

A szolgáltatók egyszeri alkalommal összesen 110,902 milliárd forint licencdíjat fizetnek a használati jogért, amiért 2022 tavaszáig mobilszolgáltatást nyújthatnak az adott frekvenciatartományokon. Zsuppán Attila elmondta, hogy az ártárgyalásokat megelőzően az NMHH szakértői elemezték a hasonló európai értékesítések eredményeit, és számba vették a 2008 és 2013 között lezajlott európai értékesítések bevételeit.
 

A 900-as sávban a vizsgált időszakban Svédország, Portugália, Spanyolország, Hollandia, Írország, Románia, valamint Görögország értékesített frekvenciákat - ismertette. Az 1800-as tartományt érintően Olaszországban, Görögországban, Svédországban, Portugáliában, Németországban és Dániában volt értékesítés.

 

A számítások a nemzetközi szakértők által alkalmazott módszerekhez hasonlóan az egyes értékesítésekből befolyt bevételeket alapul véve, a hosszabbítás szempontjából releváns frekvenciablokkok méretének, a jogosultság időtartamának és Magyarország népességszámának figyelembe vételével történtek.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09