Fogyatékosság-barát munkahely a Magyar Telekom

forrás: Prím Online, 2013. október 14. 11:23

A Magyar Telekom a fogyatékos emberek foglalkoztatásáért tett törekvéseiért elnyerte a Fogyatékosság-barát munkahely elismerést. A vállalat egyebek mellett a munkatársak szociális érzékenyítésében jár jó példával elől.

A Salva Vita Alapítvány 2010-ben vezette be a Fogyatékosság-barát Munkahely elismerést, hogy az álláskereső fogyatékos emberek és a foglalkoztatásukra nyitott munkáltatók egymásra találását támogassa. Azok a munkáltatók pályázhatnak az elismerésre, akik vállalják, hogy folyamatosan fejlesztik a fogyatékos emberek toborzásával, foglalkoztatásával, megtartásával kapcsolatos gyakorlatukat.


A Magyar Telekom hosszú évek óta kiemelten kezeli a fogyatékkal élők integrációját, támogatások, célzott szolgáltatások és érzékenyítő programok sora bizonyítja a vállalat ez irányú törekvéseit és eredményit. A díjat azonban nem a múlt, hanem a jelenlegi gyakorlat és a jövőbeni tervek minősítése alapján nyerte le a Telekom. A pályázat zsűrije a több mint 7000 munkatársat foglalkoztató vállalat érzékenyítő programjait értékelte:  a dolgozók felkészítését a fogyatékosság tudatos kezelésére, a fogyatékos emberek befogadására.


A vállalat érzékenyítő stratégiájának ernyőprogramja a „Próbáltad már másképp” sorozat, amely keretében minden évben mozgássérültek, vakok és gyengén látók illetve siketek és nagyothallók élethelyzeteit tapasztalhatták meg a vállalat dolgozói, érintett civil szervezetek bevonásával, velük közösen. A kerekesszékes sportágakkal, a Braille-írás alapjaival való megismerkedéssel, a szem teljes kitakarásával vagy füldugóval teljesítendő kihívásokkal a munkatársak számára átélhető vált a különböző hátrányos helyzetű csoportok helyzete, hétköznapi, a legegyszerűbb tevékenységekben is megmutatkozó nehézségeik.  A fogyatékosság, mint élethelyzet átélése azon túl, hogy a munkatársi kapcsolatokban és az ügyfélkiszolgálásban is segíti az előítélet-mentes attitűd kialakulását, meghatározó élmény, szemlélet- és öntudatváltozás az egyén számára, a tágan értelmezett társadalmi kapcsolataira nézve is.


A vállalat további fejlesztési tervei között szerepel egyebek mellett a fogyatékkal élők toborzásának akadálymentesítése: a vállalati honlap optimalizálása a vakok és gyengén látók által használt felolvasó programokhoz, az akadálymentesített munkavégzési helyszínek jelölése, igény esetén jeltolmács biztosítása, az álláshirdetések speciális igényekhez kötődő árnyalása. Az esélyegyenlőségi vállalásokat folyamatosan kontrollálják  és az eredmények értékelésével további megoldásokat keresnek a fogyatékkal élők integrációjára.

 

 A díjjal a Magyar Telekom elnyerte a Fogyatékosság-barát Munkahely logójának használati jogát.


A Magyar Telekom felelős munkáltatói törekvéseit már korábban is több elismeréssel jutalmazták, legutóbb idén ősszel az Aon Hewitt 2012-es hazai Legjobb Munkahely Felmérésében második helyezést ért el a nagyvállalati kategóriában.    2011-ben a II. Esélykonferencián a „Sokszínű szervezet TOP10” címmel jutalmazták a vállalatot.

 

2010 novemberében a Személyzeti Tanácsadók Magyarországi Szövetsége által alapított HR Oscar díjjal. A vállalat szintén 2010 márciusában elnyerte az Év HR csapatának járó Aranyhíd díjat. A Családbarát Munkahely 2008 díj után a Magyar Telekom 2009-ben is elnyerte már a Legjobb Munkahely címet munkatársai véleménye alapján, 2010 nyarán pedig a közép- és kelet-európai Legjobb Munkahely címet. A Magyar Telekom birtokosa az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) által adományozott Egészséges Munkahely 2009 díjnak is.
 

Céginfó ROVAT TOVÁBBI HÍREI

2023-ban harmadjára ért el platina minősítést a Bridgestone

A Bridgestone EMEA (Európa, Közép-Kelet és Afrika régió) ismét megkapta a platina minősítést a neves fenntarthatósági értékelő platform, az EcoVadis által. A szervezet 2023-ban már a harmadik egymást követő alkalommal nyerte el az EcoVadis legmagasabb besorolását, amivel a Bridgestone EMEA az EcoVadis által világszerte 220 iparágban értékelt 130 000 vállalat legjobb 1 százalékba került.

2024. április 15. 16:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09