Az IT és a telekommunikáció uralja a felvásárlások piacát Magyarországon

forrás: Prím Online, 2013. október 20. 08:53

Továbbra is az IT és a telekommunikáció - média szektorok uralták a vállalati felvásárlások és fúziók piacát 2013 első félévében Magyarországon. Az ügyletek többségét  belföldi társaságok bonyolították le, a külföldi befektetők közül az amerikaiak és a németek voltak többségben – derül ki az EY legfrissebb M&A Barométeréből.

„Az EY mostani és korábbi felmérései is azt mutatják, hogy Magyarországon egyre nagyobb szerepet játszik az IT - technológiai és telekommunikációs szektor a vállalati felvásárlások és fúziók piacán. Középtávon kedvez a piacnak, hogy hazánkban egyre intenzívebb a start-up ökoszisztéma, melynek eredményeképpen már pár év alatt piacra kerülhetnek nagyobb tőkebevonásra alkalmas technológiai vállalatok, és a befektetői környezet is egyre támogatóbb. A felvásárláson vagy fúzión gondolkodó cégeknek azonban továbbra is tudatosan kell készülniük egy-egy ilyen tranzakcióra, a siker érdekében külső szakértőket is érdemes bevonni a folyamatba” – mondta Dezse Margaret, az EY Tranzakciós Tanácsadási Szolgáltatások Üzletágának vezető partnere.

A nyilvánosan elérhető adatok alapján a tranzakciók száma ugyan emelkedett Magyarországon 2013. június végéig, értékük azonban összességében csökkent a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva. 2013 első félévében összesen 42 lezárt ügyletet hoztak nyilvánosságra a felek, amely több mint 10 százalékos növekedést jelent 2012 első hat hónapjához képest. A magyarországi tranzakciós piac becsült mérete hozzávetőlegesen 54 milliárd forint volt, amely mintegy negyven százalékos visszaesés a tavalyi év első hat hónapjához képest - mutat rá az EY félévente elkészített M&A Barométere.

A piac többségét, mintegy 60 százalékát a belföldi tranzakciók uralták az első félévben, míg a Magyarországra irányuló befektetések körülbelül 38 százalékot képviseltek. A legtöbb külföldi befektető az Egyesült Államokból, Németországból és Olaszországból érkezett. A külföldre irányuló magyar tranzakciók a teljes tranzakciószám mintegy 2 százalékát jelentették, a piacot pedig a stratégiai befektetők uralták – derül ki az EY felméréséből.

Iparági szempontból az IT - technológia, valamint a telekommunikáció - média szektorok voltak a legnépszerűbbek a vállalati tranzakciós piacon. A tranzakciók harmadát ezekben az iparágakban hajtották végre, míg a lista harmadik helyén a pénzügyi szektor végzett.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05