Hódít a vállalati Linux

forrás: Prím Online, 2013. október 21. 12:31

A NetIQ Novell SUSE Magyarországi Képviselet közzétette a SUSE megbízásából készült, friss kutatás eredményeit, amely megerősítette, hogy a Linux rendszer használata továbbra is folyamatosan terjed. Egyre több közepes méretű és nagyvállalat migrálja kritikus rendszereit Linux alapokra, valamint az SAP-ügyfelek körében is gyorsan növekvő használati arány várható az elkövetkező években.

Linus Torvalds 1991 októberében adta ki az első Linux kernelt, és azóta a rendszer előkelő piaci pozíciót ért el a közreműködők szorgalmas munkájának köszönhetően. A desktop számítógépek területén ugyan viszonylag alacsony az elterjedtsége, azonban az összes számítógépes platformot figyelembe véve, beleértve a mobiltelefonokat is, a Linux megelőzi a Windowst. A Microsoft rendszerének részesedése így 20, míg a nyílt forráskódú megoldásé 42 százalék. A Linux kernelt alkalmazó Android rendszer népszerűsége pedig dinamikusan nő: csak a tavalyi év során összesen 400 millió olyan készüléket aktiváltak, amely ezeken az alapokon fut.


A vállalatok körében szintén megállíthatatlanul terjed a megoldás. Amint arra egy friss, a SUSE megbízásából készült kutatás is rámutatott, a közép- és nagyvállalatok 83 százaléka használ Linuxot valamelyik szerverén, míg a megkérdezettek 40 százaléka elsődleges szerver operációs rendszerként vagy a legfontosabb szerverplatformjai egyikeként használja az open source szoftvert. A Linux természetesen a legnagyobb és legsikeresebb vállalatok körében is rendkívül népszerű: a globális Fortune 100 listán szereplő cégek több mint kétharmada alkalmaz SUSE Linux Enterprise Server rendszert.


A működés szempontjából kritikus fontosságú alkalmazások futtatásához is egyre több szervezet választja a nyílt forráskódú megoldást, ami mellett elsősorban a biztonság, az alacsonyabb birtoklási költségek és a magas rendelkezésre állás szólnak. A SUSE megbízásából készült felmérés szerint a vállalatok 69 százalékánál már Linux alapokon fut az adatbázis, vagy az elkövetkező egy évben terveznek átállni. Ugyanez a szám az adattárházak és az üzletiintelligencia-szoftverek tekintetében egyaránt 69 százalék, a CRM rendszereknél 42, az ERP megoldásoknál pedig 31 százalék. A válaszadók közel 60 százaléka továbbá egyetértett abban, hogy megszűnik a szállítóktól való függés, ha nyílt forráskódú platformra váltanak.


Az SAP is a SUSE Linux platformot ajánlja és támogatja az innovatív HANA futtatásához, ezért a közeljövőben várhatóan az SAP felhasználóinak körében is tovább nő a SUSE részesedése. A Gartner előrejelzése szerint a UNIX-alapú alkalmazások és adatbázisok 65 százalékánál Linuxra állnak át 2017-re. Hasonló adatokat mutat a Realtech kutatása, amely szerint az SAP adatközpontok 90 százaléka jelenleg UNIX alapokon fut, de egyre több helyen cserélik le a rendszert, az esetek 56 százalékában valamilyen Linux megoldásra. A felmérés eredményei szerint egy ilyen migrációval több mint 70 százalékos megtakarítást érhetnek el az SAP ügyfelei a működési költségek terén, míg jelentős növekedést tapasztalhatnak a teljesítmény és a megbízhatóság területein.
 

Kulcsszavak: NetIQ Novell SUSE Linux

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05