Nokia Asha 500, 502 és 503 – stílusos apróságok

Farkas Norman, 2013. október 23. 12:50

A várakozásoknak megfelelően magyar idő szerint tegap reggel 9-kor kezdetét vette az idei Nokia World, melynek során a nagyközönség elé tárultak a finnek vadonatúj készülékei. A hat friss modellből három az Asha termékvonalat erősíti: az 500, 502 és 503 mobilok alacsony áruk mellett megújult külső megjelenésükkel és még egyszerűbb, gesztusalapú kezelhetőségükkel hívják fel magukra a figyelmet.

Kicsit elaludtunk, de végül időben odaértünk a Nokia magyarországi rezidenciájára, hogy a gyártó képviselőivel együtt nézhessük végig a Nokia World legizgalmasabb pillanatait, melyeket egyenesen Abu-Dzabiból közvetítettek.

 

Reggel 9 órakor startolt el az esemény, melyen szép egymásutánban lepleződtek le a korábbi pletykákban felbukkant Nokia modellek. A sort az Asha mobilok nyitották, melyeket a gyártó portfóliójában teljesen új kategóriát jelentő Lumia phabletek követtek, végül pedig a Sirius kódnevű táblagép is elénk tárult.

 

Jelen cikkben az Asha triót nézzük meg, egy másik írásunkban pedig a Lumia 1320 és 1520 készülékekről, illetve a Lumia 2520 tabletről olvashatsz bővebben.

 

Miért érdekes az Asha 500, 502 és 503?

 

A finneknek természetesen eszükben sincs eltemetni az Asha vonatat, hiszen immár 26 millió példányt adtak el ezekből az okostelefon/butamobil hibrideknek minősülő készülékekből. Ebben az esetben viszont nincs más hátra, mint előre, így kiadtak három új mobilt, melyek valamilyen fronton túlmutatnak elődjükön, az Asha 501-en.

 

Az Asha 500, 502 és 503 esetén is rögtön feltűnik az új dizájn: a telefonok színes műanyag burkolattal rendelkeznek, melyet egy átlátszó polikarbonát réteg ölel át kívülről. Ez olyan hatást kelt, mintha egy jégréteg választaná el őket a külvilágtól. A színválaszték miatt sem kell aggódnunk, mindhárom modell piros, zöld, sárga, ciánkék, fekete és fehér árnyalatban lesz majd elérhető.

 

 

Nemcsak kívül, hanem „belül” is akadnak újdonságok: immár lehetőség van egyetlen – a feloldó képernyőről indított – felfelé irányuló ujjhúzással előhívni a kamerát. Az elkészült képet aztán rögtön meg is oszthatjuk a közösségi hálókon – szintén egy mozdulattal. Újabb előrelépés, hogy a használt funkciókat és minden történést listaszerűen megjelenítő Fastline képernyő immár testre szabható. Bár már nem nagy újdonság, a Nokia kiemelte, hogy elérhető a készülékekre a WhatsApp, s büszkén mondta el, hogy naponta mintegy 250 ezer Nokia tulajdonos használja az alkalmazást a világon. Jó hír, hogy a Nokia Asha 501-et birtokló júzerek sem esnek el az új készülékek okosságaitól: hamarosan OTA frissítést kapnak, mely tartalmazza a kényelmesebb használatot garantáló fejlesztéseket.

 

Ami a hardvert illeti, vannak különbségek a készülékek között. Az Asha 500 előlapján egy 2,8 colos érintőképernyő terül el, hátlapjára egy 2 megapixeles kamera került. Az Asha 502 és 503 viszont már 3 colos kijelzőt és 5 megapixeles, LED villanóval segített kamerát tudhat magáénak.

 

 

Mindhárom újdonság rendelkezik Wi-Fi és négysávos EDGE modullal, közös jellemzőik sorát pedig az egyhónapos készenléti idő zárja be. Míg az 500 és az 503 egy- és kétkártyás kiadásban is elérhető lesz, addig az 502 kizárólag dual SIM-es verzióban hódít majd.

 

Az új Asha trióra az ár/érték bajnokként emlegetett Asha 501 méltó folytatásaként tekinthetünk, hiszen tetszetős „csomagolásban” érkeznek, kellemes tudást nyújtanak, áruk pedig igencsak hívogató. Az Asha 500- ért 69, az 502-ért 89, az 503-ért pedig 99 dollárt kell majd kicsengetni (az árak az adót nem tartalmazzák).

 

A készülékek az utolsó negyedévben landolnak a piacon, Afrikában, Európában, Latin-Amerikában és a Közel-Keleten is meg lehet majd őket vásárolni.

 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05