Újra megjelentek a neten a nigériai csalók

forrás: Prím Online, 2013. november 6. 13:34

A folyamatos konfliktus és a bonyolult politikai helyzet Szíriában tökéletes körülményeket teremtett az új „nigériai csalásoknak”. A Kaspersky Lab adatai szerint az utóbbi hónapokban megugrott az olyan nigériai levelek száma, amelyek valamilyen Szíriával kapcsolatos utalást tartalmaznak. A spammerek bankok, humanitárius szervezetek és magánszemélyek nevében küldözgettek üzeneteket.

Az átverő üzenetek úgy néznek ki, mintha jó nevű szíriai és egyesült királyságbeli bankoktól érkeztek volna. Azt állítják, hogy egyes ügyfeleik több millió dolláros megtakarításaikat át akarják utalni a számlájukról a Szíriában zajló polgárháború miatt, és egy partnert keresnek, aki ebben segíteni tudna nekik. Természetesen a válaszadók garantált jutalmat kapnak. A csalók általában megadnak egy kapcsolatfelvételi telefonszámot, valamint az állítólagosan partnert kereső „banki ügyfél” személyes email-címét. Mihelyt a címzett érdeklődést mutat és válaszol az üzenetre, a csalók megkérik, hogy utaljon át egy kisebb összeget a közvetítői szolgáltatások ellenértékeként, majd eltűnnek.


Egyes esetekben a csalók a Nemzetközi Vöröskereszt tagjának adják ki magukat. Egy szomorú történettel állnak elő egy olajkereskedőről, aki meghalt a szíriai konfliktus során, és akinek a vagyonát egy vöröskeresztes alkalmazott kimentette. A levélküldő ezután segítséget kér az átutaláshoz és a pénz gondozásához. A címzettnek azt mondják, hogy egy csomagot fog kapni, benne a milliókkal, készpénzben. Azt ígérik neki, hogy a felét megkapja, ha segít, és egy személyes email-címet mellékelnek, amelyen felveheti a kapcsolatot a csalókkal.


A Kaspersky Lab elemzői által észlelt emailek egy része “közönséges” szíriaiak nevében küldött üzenet, amely változatos témákat ölel fel. Az egyikben „egy tanár Szíriából” megkéri a címzetteket, hogy segítsenek olyan elárvult gyerekeknek az ország elhagyásában és a pénzük befektetésében, akik nagy összeget örököltek szüleiktől. Más „nigériai” levelek állítólagosan nagybeteg emberektől érkeznek, akik el szeretnék adományozni pénzük egy részét, és arra kérik a címzetteket, hogy segítsenek neki ebben.


 „Olyan, nagyon rövid üzenetekkel is találkoztunk, amelyekben a szerző csupán jobban meg akarta ismerni a címzettet. Az üzenetek szövegében gyakran feltűnnek az olyan szavak, mint a ‘felfordulás’, a ‘krízis’ és a ’forradalom’. A címzett figyelmének felkeltésére a csalók kihasználják az emberek természetes ösztönét a könnyű pénzszerzésre és a veszélyben lévők megsegítésére. A felhasználóknak nem kellene válaszolniuk ezekre a levelekre, mivel ha egyszer kapcsolatba kerülnek egy „nigériai” csalóval, azt kockáztatják, hogy átverik őket.” – jegyezte meg Tatyana Shcherbakova, a Kaspersky Lab vezető spamelemzője.


A Kaspersky Lab szeptemberi spam jelentésének adatai szerint Ázsia (59 százalék) maradt a vezető regionális spamforrás, amelynek hozzájárulása 4 százalékponttal nőtt az előző hónaphoz képest. Ázsiát a részesedését 2 százalékponttal növelő Észak-Amerika (20 százalék) és a két százalékponttal visszaeső Kelet-Európa (12 százalék) követi. Nyugat-Európa (4 százalék) és Latin-Amerika (2,4 százalék) került még be az első ötbe.
 

Kulcsszavak: security spam Kaspersky Lab

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05