Több száz milliárd spamüzenetet kapnak évente a kínai mobilhasználók

MTI Sajtóadatbank, 2013. november 9. 10:20

Évről évre több spamüzenet árasztja el a kínai mobilozók telefonjait, esetenként komoly összegű csalásoknak teret adva - állapítja meg egy friss jelentés.

A Sogou internetes keresőportál tanulmánya szerint csupán az idei év első hat hónapjában mintegy 200 milliárd nem kívánt reklám, vásárlási ajánlat, társkereső hirdetés és kedvezményes hitelajánlat érkezett sms-üzenet formájában a kínai mobiltelefonokra. A százmillió ilyen üzenet vizsgálatából kiderül: a spamek csaknem kétharmada reklám, amelyből átlagosan naponta legalább egy érkezik a felhasználók készülékeire.
 

A csaló üzenetek az összesnek alig két százalékát teszik ki, ugyanakkor 2013 első hat hónapja során több mint 30 millió jüan (egymilliárd forint) anyagi kárt okoztak a hiszékeny telefonálóknak. Az ilyen üzenetek gyakran egy "régi jó baráttól" vagy éppen a "főbérlőtől" érkeznek, akik kölcsönkérnek, illetve a lakbér új bankszámlaszámra való utalását szorgalmazzák.
 

A spamüzenetek mindenekelőtt a leggazdagabb és legnagyobb városok lakóit árasztják el, így Pekingben, a kelet-kínai Sanghajban és a dél-kínai Kuangcsouban kapnak ezekből a legtöbbet. Úttörő módon a tanulmány az üzenetek forrását is vizsgálta, ebből kiderül, hogy a legtöbb sms-szemét Kuangtung tartományból és Pekingből érkezik.
 

A spamek száma évről évre több tízmillióval nő, s a lakosok gyakran panaszkodnak a szolgáltatóknál, azok visszaszorítását követelve. A probléma kezelése ugyanakkor - mutat rá a Sogou - hosszabb távú erőfeszítéseket kíván, a hatóságok és a mobiltársaságok szoros és összehangolt együttműködését. A kínai központi televízió (CCTV) októberben ugyanakkor éppen azzal vádolta meg a három nagy kínai szolgáltatót, hogy maguk is részt vesznek a spamüzenetek közvetítésében, azért ugyanis fizetséget kapnak a magukat vagy termékeiket népszerűsíteni igyekvő vállalatoktól.

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50