Biztonsági sátorral védekezik Obama külföldön történő lehallgatása ellen

MTI Sajtóadatbank, 2013. november 13. 16:53

Az esetleges lehallgatási kísérletek ellen Barack Obama amerikai elnök minden külföldi útjára egy átlátszatlan, zajkeltő berendezéssel is felszerelt biztonsági sátrat visz magával - közölte a The New York Times.

A sátrat az elnök hálószobájának közelében akkor is felállítják, ha történetesen egy szövetséges államban tesz látogatást. De hasonló óvintézkedést alkalmaznak a külföldre utazó kongresszusi képviselők és szenátorok, diplomaták és katonatisztek is, mert feltételezik, hogy a fogadó országok kíváncsiak a titkaikra.
 

Az amerikai hivatalos személyek ilyen sátrakban olvassák el a titkosított iratokat, és folytatják legbizalmasabb helyi és távolsági beszélgetéseiket. A napilap egy olyan időszakban írt erről, amikor három kontinens - más országok között Magyarországon - vetett fel komoly kérdéseket a helyi politikai vezetők kommunikációjának bizonyított vagy gyanított amerikai megfigyelése.
 

A legnagyobb hullámokat Angela Merkel német kancellár mobiltelefonjának lehallgatása keltette. A The New York Times szerint Obama elnök egy bizottságot állított fel ennek a gyakorlatnak a felülvizsgálatára, és a bizottságnak a napokban kell benyújtania az ezzel kapcsolatos előzetes jelentését. A végleges összegzést a testület várhatóan december közepére készíti el.
 

A The New York Times beszámolóját a címlapon egy ilyen sátorban készült, a Fehér Ház által kibocsátott felvétel illusztrálja, amelyen Obama éppen telefonál két munkatársa jelenlétében. A lap szerint az elnök a 2011-ben Rio de Janeiróban készült fotón éppen a líbiai helyzetről tárgyal Washingtonnal, egy nappal a Kadhafi-rezsim ellen vívott légi háború megindítása után.
 

Amerikai tisztségviselők feltételezik - és erre a lap szerint bizonyítékokat is tudnak felhozni - hogy őket külföldön, beleértve az Európai Uniót és Izraelt is, megfigyelik. A The New York Times nem tudta pontosan kideríteni, hogy az amerikai tisztségviselők mikor kezdtek el biztonsági sátorral utazni, de több forrásra hivatkozva azt állította, hogy az első vezető, aki ilyet használt, George J. Tenet volt, aki 1997 és 2004 között állt a Központi Hírszerző Iroda (CIA) élén. Tenet gyakran megfordult a Közel-Keleten, ahol munkatársai különösen a kifinomult izraeli lehallgató készülékektől és elsősorban a jeruzsálemi King David szálloda "bepoloskázásától" tartottak.
 

Obama ha külföldre látogat, nem viheti magával iPadjét, mert azt a szakértők nem tartják biztonságosnak, viszont a különlegesen kódolt BlackBerryjét igen. Az elnök a limuzinjából biztonságosan kommunikálhat.
 

Az amerikai tisztségviselők a lap szerint olyan instrukciókat kapnak, amelyek szerint feltételezniük kell, hogy minden lépésüket figyelik, és minden szavukat lehallgatják. A külföldi kormányhivatalokban tett látogatások után telefonjaikat rendszeresen igyekeznek megtisztítani a lehallgató alkalmazásoktól. A szállodákban nemcsak az ott esetleg elrejtett megfigyelő berendezéseket próbálják meg megtalálni, de azt is igyekeznek bemérni, hogy nem próbál-e valaki a rádióhullámok segítségével hallgatózni. Az alacsonyabb rangú tisztségviselők biztonsági sátra már nem ritkán csak telefonfülke nagyságú.
 

Az Egyesült Államokban a miniszterek és a biztonsági szervezetek vezetőinek otthonában lehallgatásbiztos helyiségeket alakítanak ki. A legutóbb James B. Comey-nak, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) új igazgatójának Washington környéki és új-angliai házában alakítottak ki ilyen szobát.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Informatikai pályaorientációs napon segítik női szakértők az iskolás lányok elhelyezkedését

Lányoknak szóló informatikai pályaorientációs napot szervez a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Informatika Történeti Kiállítása és a Women4Cyber Hungary a szegedi Szent-Györgyi Albert Agorában. A Girls in ICT Day rendezvényen gondolatébresztő interjúk és inspiráló előadások segítenek a jövő reménybeli női informatikusainak a tájékozódásban és elhelyezkedésben. Az érdeklődőknek az eseményre nemcsak személyesen, hanem online is lehetőségük van csatlakozni.

2024. április 18. 16:54

Használt autót webshopból?

A 2023-as év konszolidációt hozott a használtautó-piacon, de a recesszió és az infláció szele érezhető a szegmensben. A vásárlók tudatosabbak, a bizalmatlanság viszont továbbra is erős és gyakran indokolt. Mit hozhat a jövő, és hogyan vásárolnak a magyarok használt autót 2024-ben? 

2024. április 18. 15:28

Megjelent a világ első unalmas telefonja

A Heineken a street kultúra ízlésformálójával, a Bodegával együttműködve bemutatta a Human Mobile Devices (HMD) által gyártott "The Boring Phone" készüléket.

2024. április 18. 13:15

A Sony bemutatja a BRAVIA Theatre vadonatúj otthoni audio termékcsaládját

A Sony megújítja BRAVIA márkáját, hogy gazdagítsa az otthoni filmnézést és moziélményt. A streaming szolgáltatások elterjedésével egyre népszerűbbé vált a kényelmes otthoni filmnézés. A Sony széles termékválasztékát, például a digitális mozifilmes kamerákat, professzionális monitorokat és professzionális fejhallgatókat a filmgyártás szakemberei széles körben használják, így a vállalat mélyre hatóan ismeri a moziipart, valamint a filmkészítők és tartalomkészítők törekvéseit. 

2024. április 18. 11:40

Kerti bolt: az eMAG új, online üzlet az üzletben koncepciója több mint 100 ezer termékkel

Kerti bolt néven az eMAG új, bolt a boltban online koncepcióját indította útjára a webáruházában, amely mintegy 100 ezer-féle kertészeti terméket kínál, és kényelmesebb böngészési élményt nyújt e kategória termékei között. Értékesítési statisztikái szerint egy átlagos magyar vásárló átlagosan mintegy 24.000 forintot költ online vásárolt kertészeti termékekre – a legtöbb ilyen terméket május hónapban értékesíti a cég.

2024. április 18. 09:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09