Hazánkba érkeztek a Samsung LED izzói

Farkas Norman, 2013. november 15. 17:18

A Samsung tegnap bejelentette, hogy belép a magyarországi LED világítástechnika piacra. A dél-koreai gyártó energiatakarékos megoldásai már november második felében elérhetők lesznek a hazai üzletekben.

A Samsung már 2006 óta képviselteti magát termékeivel a világítástechnikában, s most végre hazánkba is megérkeztek alacsony fogyasztású LED izzói.

 

A „nagy belépő” előtt a vállalat megbízta az Óbudai Egyetemet, hogy vizsgálja meg LED termékeit, illetve járjon utána, a magyar lakosság milyen fényforrásokat részesít előnyben. A kutatás kimutatta, hogy többnyire hagyományos izzókat használunk (48 százalék), de 30 százalékban kompakt fénycsövek, 19 százalékban halogén égők és 3 százalékban LED égők is megtalálhatók háztartásainkban. A gyártó termékeit vizsgálva kiderült, hogy átlagos (napi 2,7 órás) használat mellett évi 365kWh áramot takaríthatunk meg, ha a hagyományos izzók helyett Samsung LED égőkkel világítunk. Ez az összes magyar háztartásra kivetítve évente körülbelül 1 205 millió kWh megspórolását jelenti. Tehát megéri váltani.

 

 

Az egyetem azt is megvizsgálta, hogy egy 60W-os hagyományos izzóhoz képest mennyire környezet- és egyben pénztárcabarát egy azonos fényerejű kompakt fénycső, illetve egy LED izzó. Az eredmények egyértelműen azt mutatták, hogy a fénycsöveknél 31 százalékkal kevesebb szén-dioxidot kibocsátó LED a nyerő, amely wattonként akár 90 lumen erősségű fényáramra képes – szemben a fénycső 40-60-as és a hagyományos izzó 10-15 lumenes értékével. Nem elhanyagolható az sem, hogy a LED izzó használata áltagos igénybevétel (napi 2,7 óra) esetén évi 350 forintunkba kerül, míg a fénycső 1950, a hagyományos égő pedig több, mint 30 000 forintnyi áramot fogyaszt. Az pedig csak hab a tortán, hogy kissé magasabb árukért cserébe akár 15-ször tovább bírják a strapát a LED-es megoldások, mint a mezei izzók.

 

 

 Átlagos beszerzési ár

 Éves fogyasztás

15 évre vetített költség

Hagyományos izzó

150 Ft

2 950 Ft

46 500 Ft

Kompakt fénycső

350 Ft

1 950 Ft

30 125 Ft

LED lámpa

4500 Ft

350 Ft

9 750 Ft

 
Egyetlen 60 W-os hagyományos izzó és vele megegyező fényáramú kompakt fénycső és LED lámpa 15 évre, azaz a LED lámpa élettartamára vetített teljes költsége (napi 2,7 óra átlagos használat, 50 Ft/KWh áramdíj, 7W, 40W és 60W áramfelvétel mellett, 1 darab LED égő, 2,5 darab kompakt fénycső és 15 darab hagyományos izzó vásárlásával számolva)

 

 

A fentiek elolvasása után sokak elgondolkodhatnak azon, hogy átállnak a LED izzók használatára. Számukra jó hír, hogy a Samsung energiatakarékos világítástechnikai termékei november végétől elérhetőek lesznek a magyar szórakoztatóelektronikai áruházakban, az online viszonteladóknál és a villamossági szaküzletekben.
 

A következő Samsung LED izzók lesznek elérhetők Magyarországon (kattintásra nagyobbak lesznek a fotók):

 

 

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az SAP AI-alapú fejlesztéseivel a gyáripar is átalakul

A termelékenység, a hatékonyság és a precizitás újabb szintje érhető el azokkal az AI-alapú fejlesztésekkel, melyeket az SAP mutatott be az ellátási láncokhoz kapcsolódó megoldásaiban a Hannover Messe kiállításon. A valós idejű adatokból származó, mesterséges intelligencia által felfejtett következtetések abban segítenek a vállalatoknak, hogy jobb döntéseket hozzanak az ellátási láncok egészében, racionalizálják a termékfejlesztést és javítsák a gyártás hatékonyságát.

2024. április 25. 16:31

Az LG OLED evo televíziók már a negyedik egymást követő évben kapják meg a környezetbarát minősítést

Az LG 2024-es OLED evo televíziói megkapták a Carbon Trust*  szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséről**  és szén-dioxid méréséről***  szóló tanúsítványait, valamint a Société Générale de Surveillance (SGS) környezetvédelmi védjegyét****, amellyel az LG folyamatos ESG-kezdeményezéseit immár negyedik egymást követő évben ismerték el. Az LG legújabb OLED tévéi továbbá kiérdemelték az Intertek újrahasznosítási tanúsítványát*****, amely immár második éve bizonyítja ezen a téren is az LG környezetvédelmi felelősségvállalását.

2024. április 25. 14:53

Megjelentek az első HMD okostelefonok

A Human Mobile Devices (HMD) bemutatta első saját gyártású okostelefonjait: megérkezett a HMD Pulse Pro, HMD Pulse+ és HMD Pulse. A Pulse kollekció már most lefekteti a HMD designalapjait: merész vonalvezetés, egyedi tónusok, modern és letisztult esztétika, elegáns kialakítás, előkelő formatervezés – és mindez elérhető áron.

2024. április 25. 13:15

A Samsung legújabb képernyői az AI TV-k új korszakát hozzák el

A Samsung az Unbox & Discover eseményen mutatta be 2024-es Neo QLED 8K és 4K, valamint OLED televíziókból és hangprojektorokból álló portfólióját. A világ egyik élvonalbeli televíziógyártójaként elismert Samsung idén bevezetett készülékei olyan hatékony, mesterségesintelligencia (AI)-alapú funkciókkal rendelkeznek, amelyek minőségibb otthoni szórakozást kínálhatnak.

2024. április 25. 11:38

Kiderült, hogy állnak a magyarok a robotokhoz

Idén is kitárta kapuit a HVG Állásbörze, ahol több mint száz munkaadóval személyesen és hibrid formában is találkozhattak azok az álláskeresők, akik ellátogattak április 17-19-e között a Papp László Budapest Sportarénába. Mindenki kedvence, a Bastion Group robotkutyája is jelen volt az eseményen, ahol hatalmas volt az érdeklődés a robotika iránt.

2024. április 25. 09:56

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50