Új magyar szolgáltatással kereshetjük elveszett értékeinket

forrás: Prím Online, 2013. november 20. 15:58

Hazánkban évente, csak tömegközlekedési eszközökön, több mint tízezer személyes tárgyat veszítünk el, az egyéb helyeken gazdátlanul hagyott értékes tárgyak száma pedig feltehetően a többszázezres nagyságrendet is eléri. Az azonosítást segítő egyedi jelölés hiányában ezek ritkán kerültek vissza gazdájukhoz. Erre jelent megoldást egy új magyar fejlesztés, amely egy speciális matrica és a net segítségével köti össze a tárgy becsületes megtalálóját a pórul járt tulajdonossal.

Míg az elveszett okmányok, bankkártyák és egyéb iratok tulajdonosának azonosítása a rajtuk szereplő személyes adatok révén sok esetben megoldható, a tárgyak többségéről mindez sajnos nem mondható el. Az Elveszett – Meglett névre keresztelt magyar megoldás ezt a problémát hidalja át néhány egyszerű elem innovatív összekapcsolásával. A rendszer három pillérre épül: egy speciális matricára, az internet nyújtotta határtalanságra és nem utolsó sorban egy emberi tulajdonságra, a motiválhatóságra.

 

A rendszer működése egyszerű. A tulajdonos a féltett tárgyon egy jól látható helyre egy egyedi azonosító kóddal ellátott matricát helyez, amelyet ezt követően az elveszett-meglett.hu internetes portálon regisztrál. A tárgy elvesztése esetén a megtaláló a matricáról a kód mellett természetesen a portál címét is leolvashatja, ahol a kód beírását követően kapcsolatba léphet a tárgy gazdájával. A weboldalon csak az azonosító kód beírásával kaphatunk további információt, a talált tárgyak között „szörfözni” egyébként nem lehet.


A matricák egyedi fejlesztésű, a legmagasabb elvárásoknak megfelelő, kiváló minőségű anyagból készülnek, nem kopnak, nem halványodnak el és nem válnak le a felületről, így hosszú távú megoldást jelentenek a hagyományos jelölésekkel összehasonlítva.

 


Az okosmatricán olvasható a „A megtaláló jutalomban részesül” felirat is, amely a becsületes megtalálót még inkább a tárgy visszajuttatására ösztönzi. A tulajdonos az eszköz regisztrálásakor adhatja meg, hogy milyen jutalmat ajánl fel, ezt viszont utólag is módosíthatja, például felemelheti az összeget, ha tényleg elveszett a tárgy, és többet lenne hajlandó fizetni a visszajuttatásért.


„Mindennapos esemény a ruhaneműk, a hivatalos iratok, egyéb kisebb személyes tárgyak elvesztése, de előfordult már, hogy az utasok kerékpárt, babakocsit, komplett bőröndöt, könyveket, sőt bevásárlókocsit, sílécet, de akár egy egész zsák építési törmeléket is elvesztettek” – derül ki a BKV adataiból.


A buszokon, villamoson vagy metrón felejtett tárgyak száma idén novemberig meghaladta a 7500-at. Ezeknek mindössze mintegy 20%-a, közel 1700 került vissza a tulajdonosához. Elveszett tárgyakból tehát van bőven – és a tömegközlekedés csak egy keskeny szelete mindennapjainknak.


„Saját ötletekből építkeztünk az Elveszett – Meglett rendszer kidolgozása során” – mondta Miklovicz Bertold, a szolgáltatást üzemeltető Collatinus Kft. képviselője. A világon különféle módszerek léteznek a talált tárgyak visszajuttatására -, mi a folyamat lehető legegyszerűbbé tételében láttuk a megoldást. Ennek eredménye a most debütáló szolgáltatás. Az emberek első reakciója általában az, hogy remek ötlet, de gyakran adnak hangot véleményüknek a szkeptikusok is, hogy „ugyan ki az, aki ennyire becsületes?” Mi általában visszakérdezünk: Te visszaadnád? A válasz pedig minden esetben az, hogy természetesen igen. A saját felmérésünk is azt mutatja, hogy a megoldás működőképes. Az országban számos eszközt szórtunk szét tesztjelleggel, és ezek 100%-ban visszaérkeztek hozzánk.”


„Gyakran látni közösségi oldalakon, hogy talált tárgyakról adnak hírt, így remélve, hogy előkerül a tulajdonosa. Ez is arra utal, hogy az emberek túlnyomó többsége becsületesen áll hozzá, és eszébe sem jut megtartani a talált tárgyat. A rendszerünkkel a megtaláló dolgát is megkönnyítjük, hiszen nem kell hosszan kutatnia, csak felmegy a honlapra, ahol a tárgyon lévő kódsor alapján egy pillanat alatt megtudja, hogy kit is kell keresnie. Nem utolsó sorban azt is látja, hogy becsületességét mivel jutalmazza a tulajdonos” – magyarázta Mikolvicz Bertold.
 

Kulcsszavak: onlineszolg

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Dizájnkiállításon és konyhai szakkiállításon is megmutatja magát a Samsung

A Samsung két milánói eseményen vesz részt idén áprilisban. A vállalat az EuroCucina 2024 konyhai szakkiállításon az összekapcsolt otthonok jegyében mutatja be új, prémium konyhai eszközeit és az életstílust, amit a készülékek kínálhatnak. A Milánói Design Hét Fuorisalone 2024 eseményén rendezett dizájnkiállításán pedig művészileg is megmutatja a látogatóknak a vállalat formatervezési filozófiáját.

2024. április 15. 19:32

Ez lehet a rohamosan terjeszkedő olcsó kínai webshopok igazi ellenfele

Miközben az olcsó, kevésbé minőségi árut kínáló kínai cégek gőzerővel árasztják el Európát a termékeikkel, egyre többen fordulnak egy új alternatív vásárlás felé. Ez a jelenség a közösségi finanszírozás megjelenése az online vásárlásban, ami a prémium és luxus színvonalat teszi elérhetővé. Az alacsony ár mindkettőben közös, eredményben viszont drasztikusan eltér egymástól a kétfajta vásárlás.

2024. április 15. 17:59

10 NASA találmány, melyek ma már hétköznapinak számítanak

Morzsaporszívó, babatápszer, láthatatlan fogszabályzó. Ma már hétköznapinak számító eszközök, melyekről nem is gondolnánk, hogy a világ legnagyobb űrügynöksége, a NASA áll kifejlesztésük mögött. A National Geographic összegyűjtött 10 olyan forradalmi találmányt, melyet a kezdetekben az űrkutatásban használtak, de később gyökeresen alakították át az emberek életét.

2024. április 15. 16:21

2023-ban harmadjára ért el platina minősítést a Bridgestone

A Bridgestone EMEA (Európa, Közép-Kelet és Afrika régió) ismét megkapta a platina minősítést a neves fenntarthatósági értékelő platform, az EcoVadis által. A szervezet 2023-ban már a harmadik egymást követő alkalommal nyerte el az EcoVadis legmagasabb besorolását, amivel a Bridgestone EMEA az EcoVadis által világszerte 220 iparágban értékelt 130 000 vállalat legjobb 1 százalékba került.

2024. április 15. 16:21

Júniusban érkezik Magyarországra a Lenovo Legion Tab Android Gaming Tablet

A Lenovo bejelentette, hogy a Lenovo Legion Tab júniusban Magyarországon is elérhetővé válik. A 8,8 hüvelykes Android táblagép – amely a modern mobilos játékosok számára készült – áthidalja a PC és a mobiljátékok közötti szakadékot, egyúttal elérhető és kényelmes megoldást kínál a kiemelkedő játékélményt kereső játékosok számára.

2024. április 15. 14:43

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09