Tovább bővül a Telenor Hipernet hálózata

forrás: Prím Online, 2013. november 23. 13:45

A Hipernet 4G az ország leggyorsabb 4G mobilinternet hálózata, amelyet jelenleg a főváros és száz másik település lefedett részeinek lakói használhatnak. A Telenor célja, hogy a közeljövőben vidéken is egyre több helyen legyen elérhető a villámgyors mobilinternet. Ennek érdekében a Telenor kísérleti rádióengedélyt kért a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságtól (NMHH) a 800 MHz-es frekvenciasáv használatára, hogy felkészülhessen a jövő évi fejlesztésekre.

A Telenor üzemelteti hazánk leggyorsabb 4G mobilinternet-hálózatát, amely 150 megabites elméleti letöltési sebességre képes és év végére a lakosság mintegy negyede számára elérhető lesz. A sebesség azonban nem minden: a digitális szakadék megszüntetéséhez, a gyengébben fejlett vidéki területek felzárkóztatásához a Telenor álláspontja szerint elengedhetetlenül szükséges a legkorszerűbb technológiát képviselő mobilinternet hálózat széleskörű kiterjesztése, aminek azonban egyik meghatározó korlátja, hogy a jobb lefedettséget biztosító 800 Mhz-es frekvenciasáv még nem elérhető a hazai mobilszolgáltatók számára.

 

Az NMHH azonban Magyarország európai uniós kötelezettségének eleget téve várhatóan még az idei év folyamán elindítja a 800 MHz-es frekvenciasávok értékesítését, így az néhány hónapon belül elérhetővé válhat a Telenor számára is.

 

A Telenor a frekvencia értékesítése előtt azonban az országban elsőként műszakilag is meg akarja vizsgálni az említett technológiát, ezért kérte ki a kísérleti rádióengedélyt a 800 MHz-es frekvenciasáv használatára, amit kiválasztott vidéki településeken és a fővárosban egyaránt több ezer ügyfelet ellátó bázisállomásokon tesztel. Az állomások telepítését már el is kezdte a Telenor. A tesztelés és a frekvencia értékesítés  együttes sikere esetén a szolgáltató képessé válik arra, hogy a jövő év végére az ország lakosságának több mint a fele számára elérhetővé tegye a legkorszerűbb, negyedik generációs mobilinternetet, és ezáltal hozzájáruljon gazdasági, társadalmi felzárkóztatásukhoz.

 

Sepsi Zsolt, a Telenor Magyarország műszaki vezérigazgató-helyettese elmondta: „A Telenor jelenleg is elkötelezett híve a vidéki területek felzárkóztatásának, a sajnos Magyarországon is meglévő digitális szakadék betemetésének. A mobilinternetet középtávon hazánk minden lakosához szeretnénk eljuttatni, hogy becsatlakozhassanak a XXI. századi gazdaság vérkeringésébe. A mobilinternetes lefedettség további növelésének kulcsa a digitális átállás során felszabaduló 800 MHz-es frekvenciasáv hasznosítása. Bízunk a hatóság együttműködésében és támogatásában, hogy mihamarabb lehetőségünk nyíljon a kellő mennyiségű frekvencia megszerzésére, és ezáltal a 4G szolgáltatás elindítására a vidéki régiókban is.”

 

 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05