Hogyan tudhatja digitálisan is biztonságban családját?

forrás: Prím Online, 2013. december 11. 10:16

Az okostelefonok, notebookok, táblagépek, játékkonzolok szinte minden hazai háztartásba betörtek már, egyre többen használják napi szinten ezeket. Sokan azonban még mindig nincsenek tisztában azokkal a veszélyekkel, amelyek az óvatlan felhasználókra, elsősorban a gyermekekre leselkednek a digitális világban. A Microsoft beépített megoldásai ezen fenyegetések ellen védik meg a készülékeket használókat.

A Bellresearch 2012-es Magyar Infokommunikációs Jelentése megállapította, hogy már a háztartások 57%-ában található számítógép, és 55%-ban van internet kapcsolat. Ugyan még nem érték el a PC-k szintjét, de az elmúlt években hatalmas fejlődésen mentek át az okostelefonok és a táblagépek is. Az eNet 2013 őszi kutatása szerint az internetezők 47%-ának van okosmobilja, és 15%-ának táblagépe.

 

Ez a több millió eszköz rengeteg lehetőséget nyújt a felhasználóknak a szórakozás, a tanulás, a munkavégzés és az információszerzés területén. Azonban sajnos az internetnek és a digitális világnak is megvan a maga sötét oldala, amelyek ellen azonban a megfelelő eszközökkel hatékonyan lehet védekezni.

 

Táler Orsolya, a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány ügyvezető igazgatója elmondta: "Rendszeresen fordulnak hozzánk gyerekek internetbiztonsággal kapcsolatos kérdésekkel, leginkább komplex problémákkal. Egyre többeknek van okostelefonja, de sokan még nincsenek tisztában azzal, hogy ezek valójában mini számítógépek, amelyek használatakor ugyanolyan óvatosság szükséges, mint egy PC esetében. Szerencsére azonban a korszerű technológiai megoldások használatával, azaz némi tudatossággal és szülői odafigyeléssel a legtöbb probléma megoldható, a veszélyek pedig elháríthatók."

 

 


Biztonságban Windows rendszerű számítógépen, notebookon és táblagépen

 

A Windows 8-at futtató asztali PC-ken, hagyományos és átalakítható notebookokon, valamint táblagépeken elérhető a Családbiztonságszolgáltatás, amellyel speciális korlátozásokkal és engedélyekkel ellátott fiókok hozhatók létre a gyermekek számára, illetve megfigyelhető a számítógép-használatával kapcsolatos tevékenységük:

 

·  Megtudható, hogy merre jártak a gyermekek az interneten, milyen alkalmazásokat és játékokat használtak

·  Szükség esetén letilthatók vagy engedélyezhetők adott webhelyek vagy más tartalmak

·  Korlátozható a számítógép előtt töltött idő

 

A szülő így megadhatja gyermeke számítógép-használatának lehetséges időpontjait, a használható játékokat és alkalmazásokat, valamint azt, hogy mely alkalmazások jelenhetnek meg és tölthetők le számukra a Windows Áruházban. A gyermekek azonban természetesen nemcsak személyesen, hanem email-ben is küldhetnek kéréseket azokról az új alkalmazásokról, játékokról és weboldalakról, amelyekhez hozzáférési engedélyt kérnek. A kérések megválaszolhatók egyesével, vagy a Családbiztonság webhelyen egyetlen helyről kezelhetők.

 

A Családbiztonság rendszeres időközönként tevékenység jelentést küld e-mailben a szülő számára, amely összegzi, hogy mennyi időt töltött a gyermek a számítógép előtt, mely weboldalakat látogatta meg, milyen játékokat és alkalmazásokat használt, illetve milyen kifejezésekre keresett rá a népszerű internetes keresőkben. Az e-mail összefoglaló gyorsan, áttekinthetően sok információt nyújt a gyermek számítógépes tevékenységeiről, amely alapján módosíthatók az engedélyek és egyéb beállítások.

 

Biztonság okostelefonon

 

A legtöbb gyerek szereti az okostelefonokat, és mivel legtöbbjüknek nincs saját készüléke, gyakran szüleikén játszanak. De mi történik, ha játék közben véletlenül törli a telefon tartalmát, netán e-mailt küld a címjegyzékben lévő összes személynek? A Gyermeksarokkiküszöböli ezt a lehetőséget: olyan hely a telefonon, ahol a gyermek nyugodtan játszhat az oda felvett játékokkal, alkalmazásokkal, zenékkel és videókkal, más tartalomhoz azonban nem férhet hozzá.

 

A Windows Phone webhelyen elérhető Család szolgáltatással engedélyezhető, hogy a gyermekek Windows Phone 8-as telefonjaikon alkalmazásokat és játékokat töltsenek le, illetve ugyanitt felügyelhetők az alkalmazások és játékok letöltését szabályozó beállítások, köztük a játékbesorolások is.

 

Biztonság játékkonzolon

 

Magyarország legnépszerűbb játékkonzolja az Xbox 360, amely számos háztartás nappalijában vagy gyerekszobájában díszeleg. Szerencsére az Xbox 360 konzol és a hozzá kapcsolódó Xbox Live szolgáltatás egyaránt lehetőséget nyújt arra, hogy a szülők korlátozzák gyermekeik szokásait. A szülői felügyelettel a következő lehetőségek szabályozhatók:

 

- mely játékokkal lehet játszani;

- milyen filmeket és TV-műsorokat lehet megnézni;

- mennyi ideig használhatják az egyes családtagok a konzolt naponta vagy hetente;

- ki férhet hozzá az Xbox Live szolgáltatáshoz;

- kell-e engedély a barátok meghívásának elfogadásához vagy a felkérések elküldéséhez

 

További információk a családbiztonsági beállításokhoz

 

I. Biztonság számítógépen, notebookon és Windows táblagépen

 

·   Családbiztonság bekapcsolása, új gyermekfiók létrehozása

·   Időkorlátok beállítása

·   A gyermeke által meglátogatható webhelyek korlátozása, fájlletöltések engedélyezése vagy tiltása

·   Korlátozások beállítása játékokra és alkalmazásokra

·   A gyermekek kéréseinek kezelése

·   A Családbiztonság webhely és a családbiztonsági jelentés 

 

II. Biztonság okostelefonon

 

·   A Gyermeksarok beállítása

·   A Család szolgáltatás beállítása, hogy a gyermek alkalmazásokat és játékokat tudjon letölteni

 

III. Biztonság játékkonzolon

 

·  Szülői felügyelet beállítása az Xbox 360 konzolhoz és az Xbox Live szolgáltatáshoz

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05