A Netrisk.hu hiányos és pontatlan: 10 millió forintos bírság

MTI Sajtóadatbank, 2013. december 18. 16:53

Hiányos és pontatlan a Netrisk.hu kötelező gépjármű-biztosítási alkuszi tevékenysége a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerint, a jogsértő értékesítési gyakorlat miatt a jegybank 10 millió forint bírságot szabott ki a biztosítási alkuszra.

Az MNB szerdai közleménye szerint jogszabályt sértett a Netrisk.hu azzal, hogy az általa bemutatott kgfb konstrukciókban nem elemzett megfelelő számú kiegészítő termék ajánlatot és azok ajánlási sorrendbe helyezését nem indokolta. Emellett a kgfb termékekhez ajánlott lakásbiztosításoknál nem mérte fel részletesen, és nem pontosította az ügyfelek igényeit és szükségleteit a fogyasztók számára elérhető online programjában. Az MNB szerint a Netrisk által megjelenített ajánlati lehetőségek nem alapulnak objektív, az ügyfél számára ismertetett összehasonlító elemzésen. Az alkusz így nem indokolja, hogy online összehasonlításában a legkedvezőbb díjú kgfb ajánlatot miért nem tünteti fel, és helyette miért jelenít meg drágábbakat, utóbbiakat kedvezőbb ár-érték arányúaknak minősítve.
 

Az MNB azt közölte, hogy naptári évfordulós kgfb biztosítóváltásra vonatkozó díjszámításokat végzett a Netrisk.hu Első Online Biztosítási Alkusz Zrt. biztosítási termékeket összehasonlító honlapján. Ezek alapján megállapította, hogy az alkusz az egyik díjkínálati csoportban nem jeleníti meg az egyes biztosítók által ingyenesen nyújtott assistance kiegészítő biztosításokat tartalmazó kgfb ajánlati lehetőségeket, bár ezek olyan kockázatra adnak fedezetet, ami azonos – a Netrisk díjszámítási eredményei közt feltüntetett – más, díj fejében igényelhető assistance biztosítással.
 

Az alkusz a díjszámítási eredmények között ezen túl nem jelenít meg a piacon fellelhető kellő mennyiségű, a kgfb-hez köthető – például kátyú-, vihar- vagy vadkárra vonatkozó – kiegészítő biztosítási terméket, és nem hasonlítja össze az azonos kockázatra fedezetet nyújtó biztosításokat - írta az MNB. Hozzáteszik: a Netrisk emellett egyik díjkínálati oldalán semmilyen formában sem mutatja be a fogyasztóknak, hogy mennyiben és miért kedvezőbb egy adott biztosító kgfb termékénél egy másik piaci szereplőnek a kiegészítő biztosítással köthető drágább kgfb terméke (aminek díját a kiegészítő biztosítás még tovább növeli). A kgfb-vel összefüggő lakásbiztosítási díjkínálati csoportban az alkusz a díjkínálat elkészítését megelőzően az MNB szerint ténylegesen nem méri fel az ügyfelek lakásbiztosításra vonatkozó igényeit, így azt sem, hogy ők mely ingatlanra és milyen kockázatok fedezetére kívánnak lakásbiztosítást kötni.
 

A díjtarifáló felület használata során az ügyfelek arról sem tájékozódhatnak a jegybank szerint, hogy az alkusz mely lakás vonatkozásában készítette el az ajánlati lehetőségeket. Az MNB szerint a fogyasztók csak feltételezhetik, hogy egyéb – lakásra vonatkozó – adat megkérdezésének hiányában az alkusz a lakás nagyság kedvezmény adatkörben megadott információk alapján készít lakásbiztosítási ajánlatokat.
 

A Netrisknek a kiegészítő kgfb biztosításokkal és a lakásbiztosításokkal együtt köthető kgfb szerződésekre vonatkozó biztosításközvetítői tevékenysége mindezek alapján sérti az alkuszi tevékenységre vonatkozó jogszabályokat - állapította meg az MNB.

Kulcsszavak: MNB bírság Netrisk alkusz

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05