Átadták a Gábor Dénes-díjakat

forrás: Prím Online, 2013. december 22. 14:05

Az Országház Főrendiházi Termében adták át a Novofer Alapítvány által 1989-ben alapított 2013. évi Gábor Dénes-díjakat. A díjazottak között köszöntötték Dr. Gyenge Csaba professzor emeritust, az Óbudai Egyetem címzetes egyetemi tanárát, valamint Dr. Madarász László professzort, az Óbudai Egyetem Pro Universitas kitüntetettjét. Az elismeréseket Dr. Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Dr. Gyulai József akadémikus, a Műszaki Szellemi Alkotásért Kuratórium elnöke adta át.

 

A Kuratórium Dr. Gyenge Csabának, a Kolozsvári Műszaki Egyetem emeritus professzorának a gépipari technológiák, nevezetesen a korszerű fogaskerékgyártás és a geometria optimalizálása, a nagypontosságú csavarfelületek ultraprecíziós megmunkálása, a szerelési automatizálás terén elért eredményeiért, a kockázatalapú karbantartási módszer és a gyors prototipizálási technológiák széleskörű alkalmazásáért, a versenyképes termékfejlesztési módszerek bevezetéséért, a környezetbarát fogazási technológiák fejlesztésért, a felsőoktatásban és a doktorandusz képzésben vállalt több évtizedes tevékenységéért ítélte oda a Gábor Dénes Életműdíjat.

 

 

Dr. Madarász László, a Kassai Műszaki Egyetem professzora a bonyolult, hierarchikus felépítésű rendszerek irányítási módszereinek vizsgálata, modellezése, diagnosztizálása és tervezése során elért eredményeiért, nevezetesen a szituációs irányítás elméletének kifejtéséért, a módszer alkalmazásához szükséges globális stratégia, illetve az algoritmus kidolgozásáért, és a szituációs irányítás konkrét alakmázásáért részesült Gábor Dénes-díjban.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50