A világ legnagyobb hajlított UHD TV-je a Samsungtól

forrás: Prím Online, 2014. január 8. 11:23

A világ tévépiacát 8 éve vezető Samsung Electronics a CES-en leplezte le első kereskedelmi forgalomban kapható, hajlított képernyőjű UHD TV-it, valamint bemutatta hajlított és UHD készülékeinek teljes tárházát. 

2013-ban három, a fogyasztók képzeletét beindító UHD, és egy hajlított TV-t mutatott be a Samsung. 2014-ben a cég már 10 új UHD és 6 hajlított TV-t fog piacra dobni, köztük a világ legnagyobb, 110 hüvelykes UHD, valamint a 105 hüvelykes hajlított UHD televízióval.

 

Az innováció, a formatervezés és a mérnöki megoldások terén betöltött vezető szerepének elismeréseként a Samsung TV üzletága hat CES 2014 Innovációs díjat kapott. A Samsung 65 hüvelykes H7150 LED Smart TV-je elhozta a CES Legjobb Innovációja díját, míg öt TV – köztük a 78 hüvelykes U9000 Curved UHD TV és a 110 hüvelykes S9 UHD TV – a CES 2014 Formatervezés és Mérnöki elismerésében részesült.

 

Az abszolút térhatású élmény létrehozása érdekében

 

A magával ragadó realizmus és a lenyűgöző térhatás érdekében a Samsung a hajlított dizájnt az UHD TV technológiával kombinálja. Ezek a készülékek kifejezett moziélményt nyújtanak, és alapjaiban változtatják meg azt, ahogy a világ a televíziókra tekint. A hajlított képernyő olyan mélységet kölcsönöz a filmeknek, amely nem tapasztalható meg sík képernyőn, ráadásul a szélesebb látószög olyan panorámahatást kelt, amely miatt a képernyő még nagyobbnak tűnik, mint amilyen valójában. A hajlított kialakítás egyenletes és egységes nézési távolságot biztosít, így a néző szinte bárhol is ül a szobában, az lesz a legjobb hely.

 

 

 

 

A hajlított TV előnyeinek maximális kihasználása érdekében a Samsung kifejlesztette az optimális görbületet - ennek neve 4200R -, amely az átlagos, 3-4 méteres nézési távolságból a legjobb képminőséget biztosítja. A hajlított képernyő és az UHD technológia együttes használata hozza létre azt az abszolút térhatású vizuális élményt, amely életre kelti a képeket, és fantasztikus színekkel, lenyűgöző képélességgel, valamint részletgazdagsággal varázsolja el a nézőt. Ezt még tovább fokozza a Samsung saját Auto Depth Enhancer funkciója: ez egy olyan algoritmus, amely kielemzi a kép egyes területeit, és automatikusan hozzáigazítja a kontrasztot a még lenyűgözőbb mélységérzet érdekében, s így 3D hatást kelt speciális szemüveg használata nélkül is.

 

Fokozottabb színhűséget ad a Samsung PurColor technológiája, amely úgy jeleníti meg a színeket, ahogy azokat a filmkészítők megálmodták. A színkorrekciós pontok számát hétszeresére növelték a még nagyobb részletgazdagság és színhűség érdekében (U9000-es sorozat). A 105 hüvelykes hajlított UHD TV mellett a Samsung bemutatta az U9000-es sorozatot is, a világ első hajlított UHD TV-it, és a zászlóshajójának számító Full HD H8000-es LED TV sorozatnál is bevezette a hajlított képernyőt. 

 

Egy jobb és szélesebb Samsung UHD TV sorozat bemutatása

 

Az UHD TV-knek a Full HD minőséghez viszonyított négyszer jobb felbontása és négyszer több képpontja páratlan képminőséget biztosít. Az összes Samsung UHD TV-n megtalálható UHD Upscaling funkciónak köszönhetően a nézők a lehető legjobb képminőséget élvezhetik, függetlenül attól, hogy milyen tartalmat játszanak le.

 

A Samsung által kifejlesztett technológia a Full HD, a HD és az ennél rosszabb felbontású képforrásokat közel UHD tisztaságú tartalommá konvertálja át az egyedi négylépéses eljárás révén, amelynek része a jelanalízis, a zajcsökkentés, a felbontás elemzése és végül a felkonvertálás. Mindennek eredményeként minden jobban néz ki a Samsung UHD TV-ken. Az UHD Dimming technológia is segít abban, hogy tovább lehessen optimalizálni a képminőséget: ez feldolgozza az egyes képblokkokat, és még mélyebb fekete színeket és élesebb kontrasztot biztosít.

 

 

A Samsung UHD TV-i nemcsak támogatják a jelenleg érvényes szabványokat – köztük a HEVC-et, a HDMI 2.0-át, az MHL 3.0-át és a HDCP 2.2-t –, hanem ezek a piacon kapható egyedüli televíziók, amelyek ún. future-ready típusúak, azaz a jövőbeli igényeknek is megfelelnek, hála a Samsung UHD Evolution Kit-jének. A One Connect Box nevű külső dobozban található a TV „szíve”, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy a készüléket a legújabb Samsung UHD Evolution Kit segítségével mindig a legújabb UHD szabványnak megfelelően frissítsék, valamint, hogy a Samsung által kínált legújabb technológiákhoz is hozzáférjenek, ezzel is hozzájárulva ahhoz, hogy a vevő által a készülékbe történt beruházás értéke hosszú időre biztosítva legyen.

 

A három UHD TV sorozat révén – S9, U9000 és U8500 – a Samsung 10 UHD Smart TV modellt kínál 50 hüvelykes mérettől egészen a lenyűgöző 110 hüvelykig, hajlított és sík képernyővel egyaránt, így a vevők maguk választhatják ki azt az UHD TV-t, amely leginkább illeszkedik az életstílusukhoz.

 

Minden korábbinál okosabb, könnyebb és gyorsabb

 

A Samsung Smart TV-jének használata most még egyszerűbb, gyorsabb és szórakoztatóbb. Az új Multi-Link funkció kontextus alapú multitaskingot tesz lehetővé, így a felhasználók a képernyő felosztásával és a vizuális élményt tovább fokozó kapcsolódó tartalmak megjelenítésével még jobban szórakozhatnak. Ez azt jelenti, hogy miközben a tévéadást nézik, a képernyő jobb oldalán többek között rákereshetnek egy őket érdeklő dologra a böngészőben, vagy az aktuális műsorhoz kapcsolódó YouTube videóra. A Samsung új U9000-es sorozatán a nézőknek lehetőségük van felosztani a nagy képernyőt négy kisebb részre.

 

A 2014-es Samsung Smart Hub még könnyebben kezelhető, a tartalmak a könnyebb hozzáférhetőséget elősegítő módon lettek rendszerezve. Az új Multimedia panel összekapcsolja a korábbi Photo/Video/Music és Social paneleket annak érdekében, hogy a személyes tartalmakat és a közösségi lehetőségeket egyszerre ki lehessen használni.

 

A továbbfejlesztett négymagos processzornak köszönhetően az új Smart TV villámgyors élményt garantál. A QuadCore Plus a korábbinál lényegében kétszer gyorsabb, és így gyorsabb betöltésre és navigációra képes általánosan javuló teljesítmény mellett. Az Instant On funkcióval ráadásul most minden korábbinál gyorsabban lehet bekapcsolni a televíziót.

 

 

A Samsung 2014-es UHD TV modelljeinek jellemzői:

 

·         Samsung 105 hüvelykes hajlytott UHD TV – a világ első és legnagyobb hajlított UHD TV-je

 

A 105 hüvelykes hajlított UHD TV a legnagyobb TV, amely a mozivászonhoz hasonló 21 x 9-es képaránnyal rendelkezik. Az eredmény: igazi moziélmény a nappaliban. A 4K tartalomtól kezdve egészen a Full HD és HD tartalmakig, minden sokkal szebben jelenik meg ezen a televízión, amely 11 millió képpontjával páratlan felbontást kínál. A képernyőméret és a Samsung Auto Depth Enhancer technológiájának együttes használata rendkívüli képmélységet, és élethű vizuális élményt kínál.

 

·         Samsung U9000-es sorozatú UHD TV-k – a világ első hajlított UHD TV-i

 

Az U9000-es sorozat abszolút térhatású vizuális élményt nyújt az elképesztő UHD képminőségnek, a hajlított képernyőnek és az egyedi kialakításnak köszönhetően – mintha a keret és a készüléktartó konzol teljesen eltűnne. Mindössze a pompás 4K felbontású kép és a szélesebb látószög marad, amely minden korábbinál jobban magával ragadja a nézőt. A néző egyenletes és egységes nézési távolságra van a képernyő valamennyi részétől. Normál tévénézési körülmények között a hajlított TV kétszeres kontrasztaránnyal rendelkezik, mint síkképernyős testvére. A Samsung hajlított képernyőinek második generációja falra is felszerelhető az erre a célra tervezett, VESA szabványnak megfelelő konzollal. Az U9000-es sorozat 78, 65 és 55 hüvelykes képernyőmérettel lesz kapható.

 

·         Samsung S9-es sorozatú UHD TV-k – a világ legnagyobb UHD kijelzői

 

A Samsung S9-es sorozata egyre bővül, és most már extra méretű, 110 hüvelykes modellt is kínál, amely a világ legnagyobb UHD felbontású kijelzője. A Samsung kompressziós technológiájának alkalmazásával a keret erős és stabil szerkezetű, ugyanakkor kecses és vékony is. A négyszögletes fekete képernyőkeret és a hagyományos állvány immár a múlté, ezzel is jelezve a néző számára, hogy az S9-es valami különleges, eddig soha nem látott újítás. Az S9-es sorozat 110, valamint a már korábban is gyártott 85 hüvelykes képernyőméretben lesz kapható.

 

·         Samsung U8500-as sorozatú UHD TV-k – magas szintű UHD képminőség

 

 

Az U8500-as sorozat UHD felbontást, valamint részletgazdag, kristálytiszta, térhatású és ragyogó képminőséget kínál. A TV nem csak elemzi a jelforrást, és csökkenti a torzítást, hanem most már képes interpolálni a felbontást a TV rendszerébe integrált képminőség-adatbázisból származó információk alapján. Ennek eredményeképpen még pontosabban képes megjeleníteni a képrészleteket – például a tollpihe apró lemezeit vagy a bőr textúráját – a finomra hangolt UHD kép létrehozása érdekében. A Samsung U8500 UHD TV 3 centiméteres vastagsága, és rendkívül keskeny, 7 mm-es kerete azt az érzetet kelti, mintha csak a kijelzőt látnánk. A sorozat öt képernyőméretben lesz kapható: 75, 65, 60, 55 és 50 hüvelyk.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05