A bankok a Reutersszel társulnak

MTI Sajtóadatbank, 2000. augusztus 16. 09:22
A világ három legnagyobb devizakereskedője hétfőn bejelentette, hogy társul a Reuters hír- és információs ügynökséggel, új vonali kereskedelmi szolgáltatást indítandó.
Az amerikai Citigroup és a Chase Manhattan, továbbá a Deutsche Bank 2001 szeptemberben tervezi indítani az egyelőre Atriaxnek nevezett szolgáltatást, amely versenyezni fog 13 másik bank Fxallnek nevezett, már működő internetes platformjával.

A három bank és a Reuters tervezett közös vállalkozása igyekszik majd új tagokat szerezni, miután a júliusban indított FXallnek eddig szemlátomást jól sikerült a toborzás. Az FXallt hat bank alapította - a Bank of America, a Credit Suisse First Boston, a Goldman Sachs, az HSBC, a JP Morgan, a Morgan Stanley Dean Witter és a UBS Warburg -, és korábban az Atriax alapítóit is be akarták vonni. Ez nem sikerült, de a Bank of Tokyo-Mitsubishi, a BNP Paribas, a Dresdner Kleinwort Benson, a Royal Bank of Canada, a Royal Bank of Scotland és a Westpac még júliusban csatlakozott az FXallhoz.

A napi 1500 milliárd dolláros nemzetközi devizapiacot igen alkalmasnak tekintik az internetes kereskedelemre, ráadásul az eddig szokásos telefonos kereskedelmet igen megterhelik a távközlési költségek, miközben a haszonrés kicsi, különösen a nagy kontraktusoknál. Szakértők szerint az internetes kereskedelem 80 százalékkal csökkenti a tranzakciós költségeket a telefonos kereskedelemhez képest.

Az internetes devizakereskedelem önmagában nem nagy újdonság, csak éppen a vállalati és az intézményi ügyfelek mindinkább sokbankos platformokat követelnek, amelyek változatosabb árakat kínálhatnak. Ennek a követelménynek felelnek meg az új közös vállalkozások. Közben az azonnali, a határidős és az opciós kereskedelem hajszálvékony haszonrése arra kényszeríti a vonali platformokat, hogy minél jobban növeljék a forgalmat. Ezt hovatovább csak a bankok közös vállalkozásai képesek teljesíteni.

City-beli források szerint az Atriax a jövőre esedékes nyitásig még ötven más bankot akar beterelni a platformjába.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09