Különleges oktatási központ nyílt Jászfényszarun

Czipperer Dia, 2014. január 23. 19:16

A Samsung ismét bebizonyította, hogy fontos számára Magyarország. Európa legnagyobb tévégyáráról ismert Jászfényszaru újfent középpontba került, ugyanis megnyitotta kapuit a Samsung Smart School, amely egy, nem a hagyományos értelemben vett oktatási intézmény a digitális kor vívmányaival felszerelve.

Jászfényszaru impozáns kastélyába szólt a meghívó a sajtó képviselőinek. A Rimóczi-kastély az elmúlt időben jelentősen megszépült (lásd a videón), ugyanis ez ad otthont a Samsung különleges oktatási központjának, a Smart Schoolnak, amelyet január 23-án adtak át.

 

Mitől smart?

 

A hagyományos oktatást egyre inkább kezdik kiegészíteni a digitális kor vívmányai, gondoljunk csak a projektorokra vagy a már egyre elterjedtebb digitális táblákra. Ennek szellemében alapította meg a Samsung és Jászfényszaru Önkormányzata közösen ezt a nem mindennapi oktatási központot, ahol a diákok Galaxy Note 10.1 2014 Edition táblagépeken tanulhatnak, és interaktív táblák segítik az oktatást.

 

Nem a hagyományos értelemben vett iskolára kell gondolni – bár a nyelv, irodalom, matek, biosz órák ott vannak a sorban a szakkörök mellett. Itt a gyermekek „plusz” órákat vehetnek, és megtanulhatják kezelni a modern kor vívmányait, természetesen "a’la Samsung".

 

 

A digitáliseszközök használata nemcsak a módszerben tér el, segíti is a gyermekeket. Például angol órán egy-egy párbeszéd rögzítésével és visszajátszásával tanulhatnak a hibáikból.

 

Papírspórolós, de teljesen hibátlan?

 

A gyermekek tehát táblagépeken tanulhatnak, ezeken kapják a tanártól a feladatot. Így teljesen elsajátíthatják egy-egy eszköz használatát, amellyel később, amikor munkájukhoz is szükség lesz ezekre a kütyükre, sokkal otthonosabban mozoghatnak majd ebben a környezetben. És mindehhez még könyvekre sincs szükség. Ez jó hír, több szempontból is. A szülőnek nem kell a drága, például nyelvkönyvekre költeni a pénzt, és környezetvédelmi szempontból sem utolsó.
 

 

Ám, a dolog hátulütője, hogy ezáltal a gyermek nem tudja hazavinni a tananyagot, nem tudja gyakorolni a feladatokat, vagyis megvan a gyengepont. Tény, hogy mindez csak új megoldásokat kínál, interaktív tanórákkal ösztönzik és fejlesztik a gyermekek készségeit, de a szakadék még mindig ott tátong a digitális vívmányok terjedése, és a családok lehetőségei között.

 

Igaz, hogy egyre több gyereknek szánt táblagép és hasonló kütyü jelenik meg a piacon, nem a mi hazánk ennek a kimondott célcsoportja. Sok szülő maga sem tudja, mire való ez a táblagép, így gyermekeik sem feltétlenül találkoznak ezekkel az eszközökkel. A technológia viszont rohamosan fejlődik, tehát lépést kell tartani a trendekkel. Erre nagyon jó a Samsung oktatási központja, amely kitágítja a lehetőséget a gyermekek előtt. A digitális kütyük a tanulást, bevonást segítik, ám ez önmagában nem azonos a tankönyvvel. Vagyis nem helyettesíti az eddigi módszerek, erről szó sincs, csupán kiegészíti azokat. Ilyen szempontból a gyenge pont talán mégsem olyan gyenge, nézőpont kérdése. Majd a központ visszajelzései döntik el, melyik igazolódik be inkább.

 

Miért pont Jászfényszaru?

 

Facskó István, a Samsung Electronics Magyar Zrt. elnöke lecsapott a kérdésre, mielőtt mi feltehettük volna. A válasz szerinte egyszerű. Európa legnagyobb tévégyárának központja ez a város, ahogy ő fogalmazott, a „Jászság szíve”, és a Samsung számára is a magyar piac központját jelenti.

 

Oktatás – de nem csak gyerekeknek

 

A Samsung digitális osztálytermei Európa 19 országának 140 iskolájában megtalálhatók, és most Jászfényszaru is csatlakozott a sorba. A program előnye, hogy nem csak a gyermekekre fókuszál, hanem a munkanélküli felnőttekre is. Van külön felnőttképzési program laborokkal, ahol a különböző Samsung termékekkel ismerkedhetnek, és ezek szervizelését sajátíthatják el, legyen szó légkondiról, tévéről, hűtőről vagy mosógépről.

 

 

Felnőttképzési labor

 

A három hónapos kurzus (192 óra) alatt elméleti és gyakorlati oktatás is folyik, hogy növeljék az elhelyezkedési lehetőségeket. Az órákat a jászberényi Liska József Katolikus Erősáramú Szakközépiskola, Gimnázium és Kollégium tanárai tartják.

 

 

Az iskolát – ahol már több mint 100-an tanulnak, és számuk a jövőben csak növekedni fog – Vályi-Nagy Vilmos, infokommunikációért felelős államtitkár, Lee Kyu-Jin, a Samsung Electronics Magyar Zrt. elnöke, dr. Facskó István, a Samsung Electronics Magyar Zrt. elnöke, Győriné Dr. Czeglédi Márta, Jászfényszaru polgármestere, és Nam Kwan-Pyo, a Koreai Köztársaság budapesti nagykövete adták át.


 

Hirek.com - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

A mesterséges intelligencia már érzékelhetően jelentős hatással bír az IT munkaerőpiacra is, így számos változást hozhat magával az idei évben. Bizonyos munkakörök továbbra is keresettek maradnak, összességében azonban csökkenő tendencia figyelhető meg az IT szakemberek foglalkoztatása iránt - a költségcsökkentés és az AI megjelenése átrendeződést hozhat a piacon.

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

A No Fluff Jobs nemzetközi állásportál immár negyedik alkalommal elemzi a magyar, a lengyel, a cseh, a holland és az ukrán technológiai szektorban dolgozó nők fizetését, szakterületeit és készségeit, ám ezúttal más megközelítésből vizsgálta e témát. Elsősorban azt mérte fel, mikor kezdődött a nők érdeklődése e terület iránt, és kaptak-e támogatást céljaik megvalósításához. Az elemzés kitér a nemek közötti megkülönböztetésekre és egyenlőtlenségekre is.

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

Dömping árakkal, a hirdetési felületek leuralásával, tömegesen lehetetlenítheti el a hazai webáruházak működését a kínai e-kereskedő platform, a Temu. A csata még nem dőlt el, sürgős cselekvésre van szükség, különben megsínyli a hazai e-kereskedelmi piac jelentős része – figyelmeztet Szabó László a Growww Digital digitális marketing szakértője.

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

Az egészségügyi területen az adatok hiánya és költségessége korlátozza az MI fejlődését, különösen a bőrbetegségek esetén. A magyar MI fejlesztő csapat, az AIP Labs azonban létrehozott egy olyan fejlett, generatív MI-t, amely nemcsak tanul a meglévő forrásokból, hanem új adatokat is képes létrehozni, megkerülve a drága és nehezen beszerezhető címkézett adatok problémáját. Így szintetikus képeket tudnak alkotni olyan ritka bőrbetegségekről is, amelyekről jelenleg kevés információ áll rendelkezésre.

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

A szezonnyitó Forma-1-es futam házigazdája, a Bahrain International Circuit (BIC) ma kiadott sajtóközleményében jelentette be, hogy a magyar Festipay készpénzmentes fizetés és integrált rendezvénymenedzsment szolgáltató cég által működtetett BIC PAY bevezetésével készpénzmentes fizetési rendszerre állnak át. 

2024. február 21. 16:15

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50