Csúcstechnológiai tudást átadó CERN-képzés Budapesten

MTI Sajtóadatbank, 2014. január 30. 11:44

A közeljövőben megépítendő kísérleti csúcsberendezésekhez szükséges magas technológiai tudást adják át az Európai Nukleáris Kutató Szervezet, a CERN vezető szakemberei kiváló mérnök- és fizikushallgatóknak az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont és az Eötvös Loránd Tudományegyetem közös szervezésű nemzetközi iskolájában.

Az International School of Trigger and Data Acquisition (ISOTDAQ) című kilencnapos képzés február 5-ig tart Budapesten. A Wigner-központ MTI-hez eljuttatott közleménye felidézte, alig pár hete Orbán Viktor miniszterelnök úgy fogalmazott a CERN-ben tett látogatása alkalmával, hogy Magyarország büszke lehet mérnökeire, informatikusaira, fizikusaira. "Most ezek a CERN-ben dolgozó szakemberek adják át tudásukat a következő generációnak, hogy a jövőben is biztosított legyen a kimagasló szakmai háttérrel rendelkező utánpótlás hazánkban" - írták. ISOTDAQ iskolát 2010-től évente rendezik meg, Budapestre Szaloniki után érkezett a képzés.
 

Az iskola egyik különlegessége, hogy az elméleti előadások mellett laboratóriumi gyakorlaton is részt vesznek a hallgatók, az eszközöket a CERN és az MTA Wigner Kutatóközpont biztosítja. A diákok egy-egy konkrét kísérleti berendezés szimulálása mellett olyan feladatokkal is találkoznak, amelyekkel komplex rendszerek, többek között gyártósorok adatáramlásai kezelhetők. A képzés oktatói a CERN óriáskísérleteinek vezető szakértői, az oktatás nyelve angol. A résztvevők a világ minden tájáról érkeznek, és több száz jelentkező közül minden évben csak az ötven legkiválóbb kap lehetőséget a részvételre.
 

"Az iskolán alkalmazott technológiák és szoftveres megoldások messze a kereskedelmi forgalomban kapható vagy az ipari alkalmazásokban ismert módszerek előtt járnak. Az iskola anyaga elsősorban a CERN alkalmazott kutatásaiban foglalkoztatott fizikus, mérnök-fizikus, informatikus, informatikus-fizikus feladatokat foglalja magába, de emellett az iparban dolgozó mérnökök - villamosmérnökök, ipari informatikusok - számára is egyedülálló információkat nyújt" - jegyezte meg Barnaföldi Gergely Gábor, az iskola magyarországi szervezője.
 

Az ISODAQ2014 iskola távolabbi célja, hogy a hazai adatgyűjtő és adatfeldolgozó rendszerek fejlesztésére gyakorolt hatása révén egy olyan új magyarországi csapat jöhessen létre, amely a fiatalokkal megerősítve versenyképesen tud részt venni a jövőbeli adatgyűjtő és adatfeldolgozó rendszerek K+F tevékenységében, segítve ezzel ennek az értékes tudásbázisnak az itthon tartását, a jövő szakembereinek kinevelését.

Kulcsszavak: CERN tudomány oktatás

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09