A felhasználók harmada nem bízik az online bankolásban

forrás: Prím Online, 2014. február 10. 09:46

A Kaspersky Lab és a B2B International „Fogyasztói Kockázatok” című 2013-as felméréséből kiderült, hogy a felhasználók közel harmada nem érzi biztonságosnak az elektronikus fizetések és bankolások folyamatát, és kétségbe vonják a mobil eszközök megbízhatóságát az online banki tranzakciókkal kapcsolatban.

Tény, hogy a webshopok, valamint az e-fizetési és banki rendszerek megkönnyítik a mindennapokat, hiszen egy kattintással fizethetjük be a számláinkat és indíthatunk pénzügyi tranzakciókat, mindezt sorban állás és időveszteség nélkül. A széles körben elterjedt okostelefonok és tabletek pedig még tovább növelik a kényelmes megoldások lehetőségeit.

 

Azonban a B2B International felmérése azt mutatja, hogy a megkérdezett felhasználók 33 százaléka soha nem használná a telefonját vagy tabletjét online pénzügyi tranzakciókra. A válaszadók valamivel kisebb százaléka (28%) nyilatkozott úgy, hogy nem tartja kényelmesnek ezen eszközök használatát, ilyen jellegű tranzakciókra. Végül a tablet felhasználók 22 százaléka és az okostelefon tulajdonosok 27 százaléka nem tartja relevánsnak ezt a funkciót mobil eszközön.

 

Az Android a világ legnépszerűbb mobil operációs rendszere, és pontosan a népszerűsége miatt támadják a legtöbbet a kiberbűnözők, ami teljesen érthető is, hiszen ezen a felületen érhetik el egyszerre a legtöbb felhasználót. A Kaspersky Lab szerint a már meglévő mobil vírusok 99 százaléka az Android felületet célozzák.

 

2012-ben a vállalat 35 ezer egyedi vírust azonosított, amelyek egytől-egyig ezt a felületet célozták. Míg 2013 első felében ez a szám 47 000-re ugrott. Ezek a számok már sok felhasználót meggyőztek arról, hogy minden eszközre érdemes vírusírtó programot telepíteni, platformtól függetlenül. Hiszen a későbbiekben így a mobil eszközeinket is egyszerűen és biztonságosan használhatjuk online pénzügyi tranzakciókra.

 

A hamis Android alkalmazások sok esetben pontosan az online banki műveleteket és egyéb pénzügyi tranzakciókat célozzák, amelyek ellopják a begépelt adatokat. Aligha lehet hibáztatni az okostelefon és tablet tulajdonosokat, hiszen mindenki megteszi a tőle telhetőt, ami a biztonsági intézkedéseket illeti.

 

Azonban, ahogy egyre többen indítanak online tranzakciókat mobil eszközről, úgy nő a fenyegetések száma is és ezért egyre fejlettebb biztonsági megoldásokra van szükség. Annak érdekében, hogy a felhasználók az Android-alapú eszközökön minden lehetséges pénzügyi csalót és kártékony programot elkerüljenek érdemes telepíteni, a könnyen használható Kaspersky Internet Security for Android biztonságvédelmi megoldást.

 

A Kaspersky Lab megoldása megbízható védelmet nyújt szinte minden típusú fenyegetés ellen, beleértve azokat is, amelyek kifejezetten az online pénzügyi tranzakciókra spacializálódtak. A Kaspersky Internet Security for Android letölthető a Kaspersky Lab weboldalán és a Google Apps Store-ban. 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05