A Flextronics elleni kibertámadás miatt emeltek vádat öt ember ellen Zalában

MTI Sajtóadatbank, 2014. február 12. 12:11

Öt ember - köztük két román állampolgár - ellen emelt vádat a Zalaegerszegi Járási Ügyészség, amiért a Flextronics zalaegerszegi gyárában behatoltak a cég számítógépes rendszerébe, majd azon keresztül a kanadai cégközpontba, hogy egyebek mellett lopott mobiltelefonokat legalizáljanak - tájékoztatta a Zala Megyei Főügyészség szerdán az MTI-t.

Kondákor Ferenc főügyész közölte: a Zala megyében eddig példa nélküli internetes támadások 2011 decemberében kezdődtek egy ismeretlen személy megbízásából, aki azzal kereste meg a Flextronics egy volt alkalmazottját, hogy segítsen bejutni a cég számítógépes rendszerébe. A megbízást vállaló férfi rávette egy akkor még a nemzetközi társaságnál dolgozó, számítógépes ismeretekkel rendelkező munkatársat, hogy térképezze fel, milyen számítógépes rendszert működtet a cég.
 

Az adatok ismeretében a megbízó elkészített egy külső, jogosulatlan kapcsolat létrehozását biztosító hálózati eszközt és programot, amit az informatikus a cég rendszerébe telepített. A behatolók ezen keresztül adatokat módosítottak, töröltek vagy vittek fel a számítógépes hálózatba, s a kapcsolat kiépítéséért és fenntartásáért 670 ezer forintot kaptak.
 

A Flextronics egy másik volt alkalmazottja 2012 nyarán interneten keresztül egyezett meg egy szintén ismeretlen személlyel abban, hogy pénzért olyan kapcsolatot épít ki a Flextronics zalaegerszegi gyáregységének számítógépes rendszerében, ami lehetővé teszi a hozzáférést a kanadai központ szerveréhez. A volt dolgozó a tervezésbe és a kivitelezésbe bevont egy, a központi szerver felügyeletét ellátó szakembert, valamint egy másik, akkor még szintén a cégnél dolgozó alkalmazottat, akik kiépítették és tesztelték a mobilkapcsolatot.
 

Az ismeretlenül maradt megbízó által átadott, a hálózat felderítésére, hálózati átjárók, számítógépes címek, keresések, adatok gyűjtésére szolgáló szoftvereket, illetve mobil internetes kapcsolatot biztosító eszközt kaptak, amiket a Flextronics számítógépes rendszerére telepítették, a begyűjtött adatokat pedig továbbították a megbízójuknak.
 

A szoftver telepítése és a szerverszobában megbontott számítógépbe beszerelt mobil eszköz révén 2012 szeptemberétől a Flextronics kanadai központi számítógépes rendszerébe adatokat vittek fel és változtattak meg, illetőleg töröltek. Tevékenységükkel a cégnél gyártott mobiltelefonokat aktiválták, szoftvereket, telefonok azonosító adatait töltötték fel, és selejtesnek nyilvánított telefonok adatait törölték a rendszer adatállományából, feltehetően ezért, hogy ezzel lopott mobiltelefonokat legalizáljanak.
 

Az ügy vádlottjai működésükért 5800 amerikai dollárt (jelenlegi árfolyamon mintegy 1,3 millió forintot) és ezer eurót (közel 310 ezer forintot) kaptak, amin megosztoztak.
 

A Zalaegerszegi Járási Ügyészség az öt vádlott ellen - közülük ketten román állampolgárok - információs rendszer és adatok megsértése miatt emelt vádat. A vétségnek minősülő cselekedetükért tárgyalás mellőzésével pénzbüntetés kiszabását indítványozta az ügyész.

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Kiberbiztonsági útmutató készült a magyar kkv-knak

A magyar kisvállalkozásokat támogató kiberbiztonsági kézikönyvet mutatott be az Európai Innovációs és Technológiai Intézettel (EIT Digital), a Nemzetközi Digitális Alapítvánnyal (Global Digital Foundation) együttműködve a Huawei Technologies. 

2024. április 19. 18:43

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09