ASUS ZenUI és PixelMaster

forrás: Prím Online, 2014. február 25. 14:05

Az ASUS a Mobile World Congress rendezvényen két új, kizárólag ASUS mobileszközökön elérhető szolgáltatást mutat be: a ZenUI-t és a PixelMastert. A ZenUI egy modern kialakítású mobil felhasználói felület, amely segít jól szervezettnek és hatékonynak maradni. A PixelMaster kameratechnológiával pedig olyan fényképek és videók készíthetők, amelyek a kifejezetten e célra tervezett digitális kamerák kimenetével is felveszik a versenyt. Az új technológia egyik szolgáltatása az alacsony megvilágítású mód, amellyel elégtelen megvilágítás mellet is jó minőségű képek készíthetők; de emellett még számos teljesítményjavító funkciót kínál.

ZenUI – sima működésű, intuitív és gyönyörű


A ZenUI úgy készült, hogy több szabadidőt nyújtson a használóinak azzal, hogy erőfeszítések nélkül jól szervezetten és hatékonyan élhetik az életüket. Vadonatúj vizuális megjelenésű felületét hatékonyra és hívogatóra készítették. Modern, lapos ikonjai mellé élénk, színes témák, animációk, új csengő- és értesítési hangok társulnak. A letisztult elrendezés segít az információk jól áttekinthető megjelenítésében. Az ASUS alkalmazások vonzó, helytakarékos, széltől szélig érő megjelenést kaptak, valamint egyedi, tartalomfüggő színsémákat, amelyek az egyes alkalmazások kezdőoldali ikonjára rímelnek.


A ZenUI „Következő feladat” (What's Next) funkciója mentesíti a felhasználókat az alól, hogy bajlódniuk kelljen a naponta rájuk ömlő nagymennyiségű információval. Ez az aktuálisan legfontosabb és leghasznosabb tudnivalókat a zárolási képernyő, a kezdő képernyő és az értesítési legördülő menü legfeltűnőbb helyére teszi, így könnyen tájékozódhatunk a közelgő találkozókról – vagy a lemondásokról és a megváltozott időpontokról —, az új üzenetekről, a kedvenc ismerősök elmulasztott hívásairól, a következő helyszínen uralkodó időjárásról, a születésnapokról és az évfordulókról, és megannyi másról.


A „Később” (Do It Later) alkalmazás szintén egy ZenUI funkció, amely zökkenőmentesen integrálódik egy sor natív alkalmazáshoz, és ahhoz nyújt segítséget, hogy az eszköz használója az éppen végzett feladatra koncentrálhasson anélkül, hogy elfelejtkezne a később elvégzendő többi fontos dologról. Ha valaki például éppen a levélírás közepén tart és kap egy telefonhívást, akkor egyetlen gombra kattintva automatikusan beállíthat egy emlékeztetőt magának, hogy hívja vissza az illetőt később. Az érdekességek (cikkek, YouTube videók vagy weboldalak) is elmenthetők későbbi elolvasásra. Minden emlékeztető és mentett elem a külön „Később” alkalmazásban gyűlik, és rövidparancsot tartalmaz a kapcsolódó művelet (pl. egy hívás végrehajtása vagy egy weboldal megjelenítése) elvégzésére.


A ZenUI azzal, hogy megkönnyíti az interakciót a különféle közösségi hálózatokkal, hozzásegíti a felhasználókat gondolataik egyszerűbb kifejezésre juttatásához. Szoros integrációban működik az Omlet nyílt üzenettovábbítási platformmal: ez egyszerűbbé teszi az üzenetváltást a családtagokkal és barátokkal, illetve megkönnyíti a többféle alkalmazásból származó adatok megosztását velük, ha nekik is vannak Omlet Chat szoftvert támogató eszközeik. Az ASUS nyílt üzenettovábbítási szolgáltatásokat támogató alkalmazásai: Névjegyek, Naptár, E-mail és Galéria. 


A ZenUI-nak része az Omlet Chat is. Ez egy önálló alkalmazás, amely a kétszemélyes és a csoportos csevegést is támogatja (korlátlan számú résztvevővel), illetve amellyel fényképek, cetlik, videók, audiofájlok és számos egyéb állomány is megosztható.  A megosztott elemek az ASUS WebStorage tárterületen vagy bármely más támogatott felhő tárolási szolgáltatásban is elmenthetők, így azok bármikor kéznél vannak és bárhonnan elérhetők. A Social Hotspot üzenettovábbító szolgáltatással a tartózkodási helytől függően lehet csatlakozni egy nyilvános vagy privát csevegőszobához.


Az Open Cloud a ZenUI egy újabb különleges funkciója, ezzel a felhasználó mindig kapcsolatban maradhat az adataival és bárhonnan hozzáférhet azokhoz. Ez a szolgáltatás felhő alapú tárolással bővíti a Kamera, Galéria, Zene és Fájlkezelő alkalmazásokat, az ASUS WebStorage és más támogatott felhőszolgáltatások használatával. Az Open Cloud segítségével kiválasztható, hogy a fényképek automatikusan feltöltődjenek a felhőbe, illetve megnézhetik/meghallgathatják/elérhetik a már ott tárolt képeket, zenéket, fájlokat.

PixelMaster – professzionális kinézetű fényképek, bármikor


A PixelMaster egy exkluzív ASUS technológia – jelenleg a ZenFone, PadFone mini és az új PadFone készülékeken érhető el –, amely többféle szolgáltatás tartalmaz. Ezek közé tartozik a kamera funkcionalitását javító Önarckép mód (Selfie Mode) és a Mélységélesség mód (Depth of Field Mode), amelyek használatával a felhasználók remek kinézetű képeket készíthetnek. A PixelMaster két további szolgáltatása az Alacsony fényerő mód (Low-light Mode) és az Idő-visszapörgetés (Time Rewind), amelyek a ZenFone 5, ZenFone 6 és PadFone mini készülékeken találhatók meg.


A PixelMaster Alacsony fényerő módja jelentősen megnöveli a kamera teljesítményét a félhomályos szituációkban. A szomszédos pixelek összekapcsolásával a kamera fényérzékenysége akár 400%-ig, a kontraszt pedig akár 200%-ra javul, így vaku nélkül is tiszta és világos képek készíthetők félhomályban is. Az elektronikus képstabilizátor (EIS) még tovább javítja az elégtelenül megvilágított környezetekben nyújtott teljesítményt, élesebb, nem bemozduló fényképeket eredményezve. Mivel a PixelMaster automatikusan javasolja az Alacsony fényerő mód bekapcsolását, ha arra szükség van, a normál fényviszonyok mellett készülő fényképek teljes felbontással készülhetnek. Az Alacsony fényerő mód videofelvételek készítésénél is rendelkezésre áll.


Az akciófotók készítése azért lehet problémás, mert a tárgy mozog; de az Idő-visszapörgetés szolgáltatással könnyebb elkapni a tökéletes pillanatot. Ez automatikusan több képet csinál azelőtt és azután, hogy a felhasználó megnyomná az exponálógombot, így megnő az esély arra, hogy a nehéz tárgyról is jó fotó készüljön. Az exponálás után egy kényelmesen használható felületen „visszaléphetünk az időben” a legjobb kép kiválasztásához, vagy úgy is dönthetünk, hogy a kamera által készített összes képet elmentjük.


Az Önarckép mód új és innovatív módszert kínál a jóminőségű önarcképek (szelfik) készítésére. Ezt használva a felhasználó a telefon nagyfelbontású, hátoldali főkameráját használhatja az alacsonyabb felbontású előlapi helyett, egy önálló vagy barátokkal együtt készülő önportré létrehozásához. A kamera automatikusan észleli, ha a kiválasztott számú ember a képmezőben van, és elkezd visszaszámolni, majd három képet lő. Ezután már könnyen kiválasztható a legjobb kép a mentéshez és az online megosztáshoz.


A Mélységélesség móddal vonzó képek készíthetők, ahol az éles, jól elkülönülő tárgy mögött dús, puha háttér látható – ez az a kinézet, amelyet a fényképészek alacsony mélységélességként ismernek, és amely általában csak az e célra készült csúcskamerákkal érhető el.

Az ASUS az MWC 2014-en


Az ASUS mobileszközök teljes a ZenUI és PixelMaster szoftvert felvonultató kínálata megtekinthető a Mobile World Congress rendezvényen, az ASUS standján, ahol a vásárlók és a média képviselői is első kézből szerezhetnek ezekről tapasztalatokat. Az ASUS termékek kiállítóterme Spanyolországban, a barcelonai Fira Gran Via konferenciaközpont 2. csarnokának 2M31-es standján tekinthető meg. A kiállítás február 24-től 26-ig naponta 9 és 20 óra között, február 27-én 9 és 16 óra között tart nyitva.




 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09