Az internet árnyoldala: a Kaspersky Lab 900 rejtett szolgáltatást azonosított

forrás: Prím Online, 2014. március 10. 12:12

Az elmúlt hónapokban a Kaspersky Lab szakértői nagy figyelemmel kísérik az úgynevezett Darknet forrásokat, elsősorban a TOR hálózatot, amely napról napra növekszik. Bár a TOR infrastruktúra, valamint a kiberbűnözői források az internetet figyelő szervezetek látóterén kívül helyezkednek el, azonban a szakértőknek most sikerült 900 rejtett szolgáltatást azonosítani.

A TOR (The Onion Router) elsősorban egy korlátlan, szabad szoftver, amely az interneten keresztül működik. Egy olyan program, amellyel anonim módon folytathatunk online tevékenységeket, küldhetünk üzeneteket egymásnak – csakúgy, mint interneten keresztül. Azonban van egy fontos különbség. A TOR egyedülálló abban, hogy lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy teljesen névtelenek maradjanak a tevékenységeik során. A hálózati forgalom teljesen névtelen: képtelenség azonosítani a felhasználó IP címét, amely lehetetlenné teszi a visszakeresését. Sőt a Darknet úgynevezett pszeudó domaint használ, amely megakadályozza, hogy eljussanak az erőforrás tulajdonosához.

 


Az utóbbi időben a kiberbűnözők elkezdték aktívan használni a TOR hálózatot, hogy még több rosszindulatú hálózatot építsenek ki. A Kaspersky Lab szakértői szerint a Zeuszt (amely Tor képességekkel is bír) akkor találták mikor a ChewBaccat is, amely az első TOR hálózatra támaszkodó androidos kártevő.


„A TOR hálózatban lévő C & C host szerverek nehezebbé teszik az azonosítást vagy a hálózat felszámolását. Habár létrehozni egy TOR kommunikációs modult egy rosszindulatú mintában extra munkát jelent, azt gondoljuk, hogy a jövőben meg fog növekedni a TOR-alapú minták száma, valamint a TOR támogatás is, a már létező rosszindulatú programokban.” - mondta Sergey Lozhkin, a Kaspersky Lab globális kutató és elemző csapatának vezető biztonsági kutatója.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50