Hackerek ostromolják a Kreml és az orosz jegybank honlapját

MTI Sajtóadatbank, 2014. március 14. 13:10

Hackerek többször megbénították pénteken az orosz elnöki hivatal és az orosz jegybank honlapját - jelentette a Kreml sajtószolgálata.

"Erőteljes internetes ostrom alatt áll a Kreml honlapja" - közölte a hivatal szóvivője, hozzátéve, hogy a támadások nem szűnnek, és hogy biztonsági szakemberek megpróbálják kivédeni az esetleges további fennakadásokat. Arról nem szólt, hogy a hivatal gyanúja szerint ki áll a támadások mögött.

Az orosz államfői hivatal kremlin.ru című honlapja az internet felhasználók többsége számára már elérhető - erősítette meg a Kreml sajtószolgálata.

A Rosszija 24 állami hírtelevízió jelentése szerint az orosz jegybank honlapját is hackertámadás érte moszkvai idő szerint délelőtt fél tíztől. A Bank Rossziji (Oroszország Bankja) pénzintézetet már reggeltől nem lehet elérni.

Csütörtökön hackertámadás érte az orosz állami televízió Egyes Csatornájának (Pervij Kanal) hivatalos honlapját is. A csatorna képviselői azt állították, hogy az elsőt bizonyosan Ukrajna területéről követték el.

Túlterheléses támadás (DDoS) bénította meg - a hivatalos közlés szerint mintegy félórára - az Összoroszországi Állami Televíziós és Rádiós Műsorszóró Társaság (VGTRK) több más internetes felületét is. A Pervij Kanal azt írta, hogy a támadás elkövetője az Anonymous Caucasus hackercsoport lehetett. A csoport Twitter-blogján ugyanis megjelent egy olyan bejegyzés, hogy a tévé honlapját sikerült működésképtelenné tenni. Ez a hackercsoport korábban a szíriai kormány és a Lifenews.ru weboldal elleni február 20-i támadásokat is magára vállalta.
 

Az orosz államfő, a jegybank és az állami sajtó elleni hackertámadás összefüggésben lehet a Viktor Janukovics ukrán elnök megbuktatása óta egyre éleződő orosz-ukrán szembenállással. Az orosz állami sajtó ugyanis propagandahadjáratot folytat az új kijevi vezetés ellen. A Kreml ellenőrzése alatt lévő média az ukrajnai ellenzéki tüntetéseket szinte a kezdetektől fogva rossz színben tüntette fel, kiemelve abban a radikális csoportok részvételét. Az erőszakossá vált cselekményeket a "szélsőségesek, fasiszta csoportok" fellépésének állította be.
 

Az orosz állami sajtó folyamatosan beszámol a Krím félszigeten vasárnapra meghirdetett népszavazás előkészületeiről, és az oroszországi politikusoknak az oroszbarát vezetés melletti, helyszíni kampányolásáról. Az Ukrajnához tartozó Krími Autonóm Köztársaságban a félsziget Oroszországhoz csatlakozásáról dönt a lakosság.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05