A kiberbűnözők az Android felhasználókat is fenyegetik

forrás: Prím Online, 2014. március 15. 12:21

A kiberbűnözők a nagyvállalatokon túl az Android-alapú okostelefonok felhasználóit is fenyegetik, Amerikában és Európában egyaránt. Néhány napja fedezték fel az Android-alapú eszközöket a TOR (The Onion Router) hálózaton megcélzó rosszindulatú kódot. 

 

A Trend Micro 2014-es előrejelzését tartalmazó Elmosódó határok című tanulmány kezd valóra válni. Néhány napja fedezték fel az Android-alapú eszközöket a TOR (The Onion Router) hálózaton megcélzó rosszindulatú kódot. Ez újdonság, hiszen eddig a TOR közvetítésével csak a Windows platformot célozták meg a kiberbűnözők. A TOR-hálózati rosszindulatú programok semmiképp sem újak, viszont mostanáig csak az asztali rendszereket támadták.

 

A jóslatoknak megfelelően a kiberbűnözők egyre újabb módokat találnak az értéket képviselő személyes adatok eltulajdonítására, főként a mobil eszközökről. A most azonosított rosszindulatú kód alkalmas arra, hogy a mobil eszköz memóriájából megszerezze a szöveges üzeneteket és egyéb személyes adatokat. Képes továbbá beszerezni az okostelefon IMEI számát, és lekérni GPS-adatokat.

 

A digitális adatok készpénzre váltása című tanulmány szerint 2013-ban közel 1,4 millió rosszindulatú és nagy kockázatú Android-alkalmazást azonosítottak. Az elemzők szerint ez a szám 2014-ben, az Android mobil operációs rendszer piacvezető szerepének következtében 3 millióra növekszik. Mivel a mobileszközöket természetesen nem csak üzenetküldésre és fényképezésre használják, idén a kiberbűnözők fő célja a banki ügyintézésnél használt belépési adatok eltulajdonítása lesz, figyelmeztetnek a Trend Micro kutatói.

 

A kifinomultabb továbbfejlesztett rosszindulatú kódok még hatékonyabban használják majd ki a mobilfelhasználók naivitását, hanyagságát és felelőtlenségét. Ennek az irányzatnak az eredménye például a Cryptolocker és más váltságdíjat követelő programok (ransomware), amelyek a pénzügyi szolgáltatások ügyfeleit közvetlenül támadják meg.

 

A Trend Micro szakérői szerint a felhasználók 2014-ban nagyobb erőfeszítéseket tesznek majd online továbbított személyes adataik védelmében. A tanulmány megnevezi az Edward Snowden-botrányt, amelyből végül nagyon sokat lehetett tanulni is. Az eset a cégeken és intézményeket túlmenően a magánemberek figyelmét is ráirányította az adatlopási esetek lehetséges következményeire.

 

„Napjainkban a háztartási eszközök, tévékészülékek, játékkonzolok, hűtőszekrények vagy akár babafigyelő kamerák egyre nagyobb számban válnak a dolgok internete (IoT) szerves részévé. Ahogy a minket körülvevő világ fokozatosan hálózatosodik, úgy leszünk mi magunk is egyre inkább kitéve az ilyen jellegű támadásoknak. Szükség lenne otthoni felhasználók számára kínált, fejlettebb internetes biztonságtechnikai megoldásokra, amelyeket például az internetszolgáltatók beépíthetnének csomagjaikba” – jelentette ki Michał Ciemięga, a Trend Micro regionális értékesítési vezetője.

 

A kutatók arra is rámutattak, hogy minden hónapban egyre jelentősebb számú az adathalász és közösségi oldali veszély. A lengyel elemzők hasonló következtetésre jutottak a Biztonságos Kibertér Alapítvány (Fundacja Bezpieczna Cyberprzestrzeń) számára készített, a kelet-közép-európai kiberfenyegetésekről szóló jelentésükben. Mindkét jelentés megállapítja, hogy az online fenyegetések Európában éppen olyan veszélyesek, mint Amerikában, és a látszólagos különbséget mindössze az európai adatlopási esetek gyérebb sajtóvisszhangja eredményezi.

 

„A támadások, főként a célzott támadások, éppen olyan nagy számban fordulnak elő térségünkben, mint Amerikában. Ezekről azért hallunk kevesebbet, mert az itteni szabályok eltérőek. Az USA törvényei kötelezővé teszik a cégek számára adatszivárgási eseteik közzétételét. Az Európai Unióban áprilisban fognak elfogadni egy ilyen törvényt. Odaát és itt egyaránt ki vagyunk téve a támadások gazdasági, politikai és egyéb hatásainak” – tette hozzá Michał Ciemięga, a Trend Micro regionális értékesítési vezetője.

 

Kép: pcmag.com, thesmathacks.com

Prim.hu - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Magyar cégek férhetnek hozzá Európa legnagyobb innovációs hálózatához

A magyar innovációs ökoszisztéma megerősítését zászlójára tűző Nemzeti Innovációs Ügynökség (NIÜ) partnerséget kötött az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) Health hálózattal, amelynek célja az európai polgárok egészségesebb jövőjének előmozdítása az egészségügyi innováció támogatásán keresztül. Az együttműködés fontos mérföldkövet jelent az egészségügyi innovációval foglalkozó magyar vállalkozások számára, hiszen az EIT Health InnoStars kiterjedt hálózatához való hozzáférés kaput nyit számukra az európai partnerekhez és rajtuk keresztül az európai és nemzetközi piacokhoz.

2024. április 9. 13:20

Közel háromezren vettek részt a PlayIT-n

Nagysikerű rendezvénynek, a PlayIT-nak adott otthont a Széchenyi István Egyetem: az országos gamerexpóra közel háromezren látogattak ki. Az esemény minden korosztályt megmozgatott és az egész család számára szórakozást kínált, a campus több helyszínén várták a gaming és az e-sport iránt érdeklődőket.

2024. március 31. 14:29

Eldőlt, hogy kik képviselik Magyarországot a Nemzetközi Informatikai Csapat Diákolimpián

Két magyar csapat jutott tovább a Szíriában megrendezésre kerülő Nemzetközi Informatikai Csapat Diákolimpiára (IIOT). A világverseny nemzeti előválogatójaként szolgáló Kódkupát március 10-én rendezte meg a Neumann Társaság az Algo Pro Club és a Budapesti Fazekas Mihály Gimnázium együttműködésével. A hiánypótló csapatverseny nagy hangsúlyt helyez a csapattagok közötti kooperációra, ami a vállalati munkakultúrára is felkészíti a fiatalokat.

2024. március 20. 16:03

MI festőrobot szórakoztatta a nézőket a Magyar Ifjúsági Robot Kupán

Az előző évek közkedvelt versenyszámaival, így többek közt a robotszínházzal, robotfocival és a menekítő robotok mérkőzésével zajlott le a 17. Magyar Ifjúsági Robot Kupa (MIRK) Nyíregyházán. A versenyt a Neumann Társaság megyei szervezete, a Nyíregyházi Egyetem és a Magyar Robot Kupa Alapítvány szervezésében, a Neumann Társaság kiemelt szakmai támogatásával bonyolították le.

2024. március 12. 19:17

Újabb Apple Premium Partner üzlettel erősít az iSTYLE a Westendben

Az iSTYLE, az Apple termékek vezető hazai viszonteladója, a mai napon megnyitotta második Apple Premium Partner üzletét a Westend City Centerben. A lépés fontos mérföldkő az iSTYLE életében, hiszen az új flagship store árukínálata, magasan képzett munkatársai és minőségi szolgáltatásai még közelebb hozzák az ikonikus Apple Store-ok vásárlási élményét a hazai közönséghez.

2024. március 8. 18:00

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09