Nagyot erősödött a hazai it-piac

forrás: Prím Online, 2014. március 24. 10:40

A legnagyobb növekedést produkálta – és 683 milliárd forintot ért el – a régióban tavaly a hazaiit-piac, és az idén is további 2,6 százalékos bővülést prognosztizál az IDC piackutató cég ezen a területen. A vállalatok informatikai költéseiben a mobiltechnológia és a felhő alapú megoldások játszanak majd meghatározó szerepet - írja a vg.hu.

idén várhatóan 2,6 százalékkal bővül a hazai informatikai piac és a szektor teljesítménye megközelíti a 701 milliárd forintot – mondta el a Világgazdaság érdeklődésére Komáromi Zoltán, az IDC Magyarország ügyvezető igazgatója. A múlt évben 683 milliárd forintot költöttek a hazai intézmények, vállalatok és fogyasztók it-eszközökre és megoldásokra, ez 4,2 százalékkal volt több, mint a 2012-es érték.


Tavaly a hardverek eladásából származott az informatikai piac bevételének 54,3 százaléka. A szegmens fejlődésében egyébként meghatározó szerepet játszott az eszközértékesítés, amely az IDC értékelése szerint két fő tényezőre vezethető vissza. „Egyrészt nagyon megnőtt a kereslet a táblagépek, okostelefonok iránt, másrészt jelentős kormányzati beszerzések valósultak meg, amelyek keretében sok ezer eszközt vásároltak” – számolt be a múlt évi eredmények hátteréről Komáromi Zoltán. A második legnagyobb szeletet a szolgáltatások hasították ki az informatikai piacból, a terület részesedése meghaladta a 25 százalékot, míg a szoftverek valamivel több mint egyötödét adták az it-költéseknek Magyarországon.


Ebben az évben a hazai vállalati szektor informatikai prioritásaiban kiemelt szerep jut a mobileszközök és megoldások beszerzésének, illetve a felhő alapú megoldásoknak. Ez utóbbi területre a múlt évben 5,1 milliárd forintot költöttek Magyarországon, ami 40 százalékos fejlődést jelentett 2012-höz képest. Az IDC várakozásai szerint ez a dinamikus növekedés az idén is megmarad a piacon.


forrás: Világgazdaság

Kulcsszavak: IDG IT trend

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A MITTE az ügynökségi partnere a világ első tokenizált naperőmű projektjének

A MITTE felel a globális zöld energia vállalat, a Sunmoney Solar Group almárkájának branding és social feladataiért, illetve a Sunmoney 360 app design feladataiért.

2024. április 19. 16:59

Új szintet léphet az MI-forradalom az adatközpontokban

Együttműködési megállapodást kötött a Schneider Electric és az NVIDIA, a két cég összefogásának köszönhetően megnyílik az út a mesterséges intelligencia (MI) alkalmazásokat még jobban támogató, ugyanakkor energiahatékonyan működő adatközpontok kialakítása előtt. A megállapodás részeként a Schneider Electric leányvállalata, az AVEVA digitális iker platformját összekapcsolják az NVIDIA Omniverse megoldásával, egységes környezetet biztosítva a virtuális szimulációhoz és az együttműködéshez.

2024. április 19. 13:24

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09