Hanyagságra figyelmeztettek a szabadalmi hivatalt kifosztó adathalászok

forrás: Prím Online, 2014. március 31. 12:23

Betörtek a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala – régebbi közismert nevén szabadalmi hivatal – informatikai rendszerébe. Több mint 800 dokumentumot, különféle találmányok féltve őrzött iratait töltötték le a számítógépes kalózok egy biztonsági rést kihasználva - tudta meg a Blikk.

A lap információja szerint egy szerzői jogi iroda és egy egyesület ip-címéről hatoltak be a hálózatba. A szabadalmi hivatal gyorsan kijavította a betörést lehetővé tevő informatikai hibát. A hackerként hírbe hozott egyesület a betörés és a 800 oldalnyi irat letöltése után jelentette a KIM-nek a történteket. A Pintz és társa szabadalmi és védjegyiroda szóvivője, Lengyel Orsolya állítja, fel akarták hívni a figyelmet arra, hogy a szabadalmi hivatal gondatlanul bánt a rájuk bízott dokumentumokkal. Állítása szerint nem törtek fel semmit, nem is kellett feltörniük, mert az interneten enélkül is hozzáférhetők voltak a dokumentumok. Azért töltöttek le ilyen sok adatot, hogy látszódjon, mekkora a baj, és nem akarták, hogy következmények nélkül elsikálják az ügyet – magyarázta a szóvivő.  Hozzátette, közjegyzői tanúsítvány és igazságügyi szakvélemény készült a weboldal könnyű hozzáférhetőségéről.


Az adathalászat tényét a szabadalmi hivatalt felügyelő, KIM nevében Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter is megerősítette. Az ügyben a rendőrség is eljárást indított.


Forrás: Blikk

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50