BYOD policy – kihívás és veszélyforrás

Czipperer Dia, 2014. március 31. 15:35

A CyberEdge Group 2014 Cyberthreat Defence Report című felméréséből kiderül, hogy a vállalatok kevesebb mint fele végez teljes sebezhetőségi elemzést egynél töbször negyedévente, továbbá az alacsony biztonsági tudatosság a munkavállalók körében a legnagyobb gátló tényező a megfelelő védelem kialakítására a kiber támadások ellen.

Észak-amerikai és európai, 500 főnél többet foglalkoztató vállalatoknál térképezték fel a képzett IT biztonsági döntéshozók és gyakorlati szakemberek segítségével a jelenlegi és jövőbeli technológiai fejlesztéseket a kiber fenyegetettségek ellen.

 

A jelentésből az is kiderül, hogy minden negyedik vállalatnál hiányoznak a kellő eszközök, amik felderíthetnék a behatolások gyökereit a hálózati biztonsági réseken, emellett tavaly a válaszadók 60%-a volt kitéve sikeres támadásnak.

 

Ami a technológiai fejlesztéseket illeti, az új generációs tűzfalak (NGFW) szerepelnek a beszerzési listák élén, majd a hálózati viselkedés elemzők (Network Behavioral Analysis - NBA), amiket a nagy mennyiségű adatbiztonsági ellenőrzők (Big Data Security Analytics) követnek. 77% kíván használni hálózati hozzáférés-felügyeletet (NAC) a mobil biztonsági stratégiájában.

 

A szakamberek számára manapság a mobil eszközök jelentik a legnagyobb fenyegetettséget, ugyanis az ömagában is komplex BYOD (Bring Your Own Device) policy keretében, a saját tabletek és okostelefonok 31%-os integrálási aránya a vállalatoknál két éven belül várhatóan 77%-osra nő. Az IT szakembereknek ez esetben nem kizárólag a különféle gyártmányú mobil eszközök által kínált más-más biztonsági szintekkel kell szembenézniük, ugyanis csak harmadik fél által kínált biztonsági szoftvereket használhatnak a megfelelő védelem kialakításához. Ezen felül a védelem felügyeletét meg kell osztaniuk az eszközök tulajdonosaival.

 

 

 

A fenti veszélyek kiszűrésére minden esetben egy erre a célra kifejlesztett sérülékenységi vizsgáló adhat kiindulási pontot, mint pl. a jól ismert Nessus gyártó Security Center Continuous View nevű terméke. E platform a szkennelési adatokat ötvöze a hálózati felügyelettel és a tevékenységi naplókkal a biztonsági kockázatok, rések legteljesebb elemzését nyújtja, továbbá a mobil készülékek, tabletek esetében azonnal felismeri és lokalizálja a csatlakoztatott eszközöket, miközben azonosítja a virtuális hálózatokat, megvizsgálja a patch státuszokat, figyelmeztet az elavult alkalmazásokra és felfedezi az összes lehetséges sérülékenységet.

 

Az új kiber fenyegetettségek elleni megoldások feltérképezése során a válaszadók szinte fej-fej mellett, az első helyen jelölték meg a teljesítményt és skálázhatóságot - a biztonsági rések pontos felderítésének képességével. A szakma befektetései kétség kívül szinten maradnak vagy nőnek. A válaszadók 90%-a jelelöte meg, hogy 2014-ben legalább annyit vagy többet kíván költeni IT biztonságra, mint tavaly.

 

A 2014 Cyberthreat Defence Report részletes elemzései letölthetőek.

 

Kép: tweakyourbiz.com

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50