Szaklap vizsgálta meg az energia-megtakarítást ígérő készüléket

Szerintük európai méretű átveréssel van dolgunk

forrás: Prím Online, 2014. április 2. 11:23

Tavaly októberben került a figyelem középpontjába az az energiamegtakarító készülék, amely, tartós, akár 75%-os áramár-megtakarítást ígér alig több mint 10 ezer forintért. Akkoriban itt-ott lehetett olvasni az Energy Saver Pro készülékről, ám most a Villanyszerelők Lapja egy olyan átfogó anyagot készített a témában, amely ez eddig homályban maradó részeket is felfedi.

Ki ne akarná, hogy háromnegyedével csökkenjen a villanyszámlája? Mivel az érintettek köre igen széles, valószínűleg sokan bekapják a kövér csalit, amely drasztikus villamos energia megtakarítást ígér „némi befektetés” árán, azaz egy kis, konnektorba dugható elektronikus készülék megvásárlásával .

Az energiamegtakarítót népszerűsítő honlapokat számos webcímről el lehet érni. Ahogy a cikkben írják, nem reklámozni kívánják ezeket, pusztán a tényszerűség kedvéért sorolnak fel néhányat: www.lowbillsenergy.com/hun, www.energysaver-pro.com/hun, www.proenergysaver.com/hun.

 

Nehezen megítélhető, hogy egy laikus és befolyásolható érdeklődőnél milyen hatást váltanak ki a honlapon olvasottak. Ők úgy vélik, hogy a készülék reklámjának szövege igencsak zagyva, akár annak stílusát, akár a tartalmát vizsgálják. Amint írják, a fogalmazás és szóhasználat kicsit emlékeztet a sokat emlegetett „kínai” használati útmutató fordításokra, de mintha a „bájos ügyetlenség” álarca alá rejtené a leendő vásárló meggyőzését szolgáló tudatos ködösítést.

 

Az anyagban külön kiemelik a készülék működési elvét leíró, rendkívül „értékes” műszaki információkat is, melyek a következők:

 

- „Egy forradalmian új, elektromos áram megtakarító technológia alapján fejlesztették ki, ami optimalizálja, és javítja az áram elosztását, és felhasználását, ami az áramhasználat csökkenéséhez vezet a háztartásban és akár 75%-os villanyszámla csökkenés érhető így el.” (75%-os csökkenés és észre sem veszem? Tehát megy a mosógép, a vízforraló, a porszívó, stb. és minden működik, jár, melegít éppúgy, mint régen csak „kevesebb áramot” használunk fel?)


- „tisztítja a káros vételi zavarokat”. (Akkor mégis inkább zavarszűrőről beszélünk?)


- „megtisztítja a hálózatot a bomlasztó hatásoktól”. (Ez egyre érdekesebb!)


- „a készülék nagyon hatékony a kapcsolással működő fogyasztóknál.” (Milyen érdekes kategorizálás!)


- „A jelenlegi impulzus egység közel tízszerese érhető el a névleges fogyasztásnak. Ez nagy zavarhoz vezet a rendszerben. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy elpazarolja a szél erejét.” (Itt már az értelmezhetőség határára sodródtunk…, és a szél hogy jön ide?!)


- „a készülék rendelkezik egy beépített túlfeszültség védelemmel, így az egész háztartás minden berendezését képes megvédeni.” (Fogyasztáscsökkentés és túlfeszültség-védelem egy szabadon választott konnektorba bedugott „filléres” készülékkel - micsoda kényelem és mennyi előny!)

 

A szöveg több utalást tesz arra, hogy a készülék többszörösen „ellenőrzött”, ám sehol nincs olyan egyértelmű állítás, ami a fogyasztáscsökkentő hatás ellenőrzöttségére utal. A zavaros leírásból esetleg egy műszakilag tájékozottabb laikusnak beugorhat a fázisjavítás, a hasznos és meddő teljesítmény fogalma, de az már nem valószínűleg nem fog beugrani, hogy ha a meddő teljesítményt csökkentem, akkor a vektorábrából fakadóan a látszólagos teljesítmény fog csökkenni és a hatásos attól még mit sem fog változni! Márpedig az otthoni normál fogyasztásmérőnk éppen a hatásost, és csak azt méri! A készülék leírásából - már amennyire hitelt érdemlőnek merjük azt tekinteni - esetleg annyi kikövetkeztethető, hogy talán valamilyen kapacitív elem lehet a készülékházban.


 

A vásárlás

 

Ilyen előzmények után jöhetett az Energy Saver Pro megvásárlása, amely elsőre nem tűnik olcsónak, ám a gyors megtérülés reményében nem haboztak kitölteni a megrendelő adatlapot. A vásárlási szándékot tovább erősíti a termék honlapján található pénzvisszafizetési garancia, amely a készülék teljes árának visszatérítését ígéri arra az esetre, ha a 75%-os fogyasztáscsökkenés nem következne be. A készülékért most „akciósan” 10 600 Ft-ot kell fizetni az átvételkor, ezért megrendelték.

 

A postai küldeményben egy 122x74x85 mm méretű doboz érkezett, amelyben ott lapult a titokzatos szerkentyű. A termék csomagolásán, amelyen az Electricity-saving Box elnevezés olvasható, a gyártóra utaló felirat vagy logó nem található, némi irányt csupán a Made in China felirat mutat. Ahogy írják, az Energy Saver első ránézésre egy ceruzaakkumulátor-töltőre hasonlít, amelyen a dugvillán kívül két darab üzemállapot-jelző LED látható.

 

A Villanylap.hu vizsgálata

  

Következő lépés a készülék szakmai vizsgálata volt, amelyet a C+D Automatika Kft. munkatársai végeztek el, akik közel 25 éve foglalkoznak méréstechnikával, elektronikus és villamos mérőeszközök, köztük teljesítménymérők, fogyasztásmérők és hálózati analizátorok forgalmazásával, sőt, ezen eszközök többségének a pontosságát is tudják ellenőrizni saját akkreditált kalibráló laboratóriumukban. Kíváncsiak voltak arra is, hogy milyen műszaki megoldást rejt a készülék, ám mielőtt szétszedtük volna, néhány egyszerű mérést végeztünk.

Az első mérést egy tisztán ohmos fogyasztóval, egy villanyradiátorral végezték. Mivel kevés idő állt rendelkezésre, ezért gyors, de átlátható megoldásokkal dolgoztak. Minden esetben ugyanannyi ideig (kb. 1 órát) mértek. A fogyasztó állandóan be volt kapcsolva. A fogyasztásmérő a gyári alapbeállítása szerinti konverzió útján euróban jelezte ki az elfogyasztott villamos energia árát. A radiátort mindkét mérésnél „hidegindították”, hogy a fűtőszál ellenállásának esetleges hőmérséklet-függése se okozhasson különbséget. Kétszer két mérést végeztek, ráadásul fordított sorrendben (készülékkel és anélkül, majd fordítva) hogy az esetleges véletlenszerű behatásokat is kiküszöböljék. A vizsgálat során fogyasztás csökkenésnek a nyomaira sem bukkantak. Sőt! 

 

 

A másik mérést egy nagyobb teljesítményű porszívóval (vagyis induktív jellegű fogyasztóval) végezték. A porszívót hideg állapotban kapcsolták be és 40 percig működtették, az energiamegtakarító készülékkel és nélküle. Nem tapasztaltak különbséget két ciklus fogyasztása között, amely 0,72 eurónyi volt. Ezután a ház normál Ganz fogyasztásmérőjét „vették célba”, és a bekapcsolt porszívó mellett azt az időt mérték, hogy 1 kWh növekedést mennyi idő alatt produkál a porszívó. 46-47 perc lett az eredmény, akár be volt dugva, az Energy Saver, akár nem. Az adatokból megállapítható, hogy induktív jellegű fogyasztó esetén sem jelentkezett észrevehető fogyasztás csökkenés, pedig a sugalmazott 50-75%-os értéknek nyilvánvalóan látszódnia kellene, már a teljesítmény kijelzésekor is.

 

Kifejtik azt is,hogy nem mellékes információ, hogy a készüléket önállóan bedugva az elektronikus fogyasztásmérőbe a kijelző 56-57 W-os teljesítményt mutatott, és éjszakára a dugaljban hagyva reggelre 1 eurónyi elfogyasztott villamos energia mutatkozott (kb. fele annyi, mint a 2 kW-os radiátor 1 órás üzeme során). Ennek fényében tényként kijelenthető, hogy az Energy Saver kizárólag fogyasztóként viselkedik, mintsem energiamegtakarító eszközként, így a vásárlóknak nemcsak a beszerzése jelent kiadást, de a használata során további (nem is kevés) költséget generál.

Mit rejt a kütyü?

 

Ezek után feltételezhető, hogy minden olvasó kellően kíváncsi lett, vajon mi lehet a készülék belsejében, amit ennyi pénzért árulnak? Az áramkört visszafejtve kiderült, hogy feltételezésünkben nem tévedtünk, a leglényegesebb, hogy a 230 V-os hálózatra – egy olvadóbiztosítón keresztül – közvetlenül kötött elem egy kondenzátor, természetesen minden azonosító jelzésétől megfosztva. Kiforrasztva megmértük és kicsit több, mint 5 µF-ot mutatott a mérőműszer. A kondenzátorral párhuzamosan kötött kisütő ellenálláson és a védelmet szolgáló varisztoron kívül a készülékházban lévő nyomtatott áramkörös lapon már csak egy kis egyenáramú tápegység van, ami a két párhuzamosan kötött (!) zöld LED-et megtáplálja. És ennyi!

 

A Villanylap.hu oldalán elolvashatjátok, egy ilyen helyzetben, hogyan reklamálhat sértett fogyasztó, hogyan regáltak a különféle szervezetek, és mit is lehet tenni egy ilyen kérdésben.

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05