Még mindig sokan nem használják az internetet

Czipperer Dia, 2014. április 3. 11:21

Múlt héten tartotta az Informatikai és Könyvtári Szövetség egyhetes országos rendezvénysorozatát (Könyvtári Fiesta 15 éve) országszerte, melyen közel kétezer program várta a közönséget. Sajnos hazánkban sokan akadnak olyanok, akik még sokan nem használták az internetet.

 

Megdöbbentőek a hazai adatok az internethasználat terén. Solymár Károly Balázs, infokommunikációért felelős helyettes államtitkár a zárókonferencián ismertette a számokat. Mint kiderült, a 15 év feletti lakosság 42% még sosem használta az internetet. A digitális írástudás pedig ma már számos területen nélkülözhetetlen, ha csak a munkaerőpiaci elhelyezkedési lehetőségeket vesszük figyelembe.

  

Ám, egy másik területen, az egyetemista számára ugyanolyan fontos és alapvető az internet, hiszen a tanulmányi rendszer, ahol órákat, vizsgákat tudnak felvenni, szintén a neten érhető el. Bár ez utóbbi sarkos példa, tekintve, hogy feltehetően a 42% az idősebb korosztály digitális írástudatlanságát mutatja, ám számukra ezáltal számos lehetőség, amely mások számára teljesen természetes, nem érhető el.

 

Az eMagyarország pontok segítségével igyekeznek javítani a helyzeten, melyekből jelenleg 1600 működik, és többségében olyan településeken, ahol 5000-nél kevesebben laknak. Ezek egynegyede könyvtárakban működik, összesen 467. Az eredeti cél az volt, hogy biztosítsák az internethez való hozzáférést, ám mostanra a képzés, az eTanácsadók tevékenysége és a motiváció is nagy hangsúlyt kapott.

 

 

 Az idősek között is akad, aki megpróbál felzárkózni

 

Ha visszagondolunk néhány évvel ezelőttre – a betárcsázós internet korszakára –, azóta jelentősen fejlődött a technológia, javultak a feltételek, az egyes szolgáltatások is olcsóbban lettek, ám az adatokból kiderül, hogy a háztartások harmadában még mindig nincs internetelőfizetés. Itt az anyagiakon kívül az is szerepet játszik, hogy nincs meg az ehhez szükséges alapvető tudás és motiváció.

 

Ebben tudnak segíteni a könyvtárak és könyvtárosok, akik a Könyvtári Fiesta 15 éve eseménysorozat 7 napja alatt – melynek alapelve a digitális médiatartalmakhoz való hozzájutás megkönnyítése és az esélyegyenlőség támogatása – is igyekeztek különféle online tartalmakkal megismertetni az embereket.

 

Kép: itbusiness.hu, selectnews.ro

Oktatás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Spinoff Extra: topvezetőktől tanulhatnak a hallgatók a Széchenyi István Egyetemen

A Spinoff Klub a győri Széchenyi István Egyetem nagy sikerű közösségépítő, innovációgazdasági programsorozata, amelyen meghívott előadók panelbeszélgetés keretében tárgyalják meg a legfrissebb technológiai trendek üzleti vonatkozásait. A mostani félévtől a brand újabb rendezvénnyel bővül: a Spinoff Extra során sikeres topmenedzserekkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők – elsőként, március 20-án, szerdán dr. Szászi István, a Robert Bosch Kft. ügyvezető igazgatója lesz a vendég.

2024. március 18. 14:37

Felvételi: a legjobbak között a DE

Az idei általános felvételi eljárásban is kiemelkedő eredményt ért el a Debreceni Egyetem. Csaknem tízezren jelölték meg első helyen az intézményt, ezzel az eredménnyel továbbra is az ország legnépszerűbb vidéki egyetemének számít. Ebben az évben is a Gazdaságtudományi Kar és a Bölcsészettudományi Kar szakjaira jelentkeztek a legtöbben.

2024. március 18. 11:30

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15