LTE-Advanced: még gyorsabb internet a Telekomtól

MTI Sajtóadatbank, 2014. április 28. 12:40

A Magyar Telekom, az Ericssonnal közösen, Magyarországon elsőként mutatta be a negyedik generációs mobiltelefon hálózati technológia (4G/LTE) továbbfejlesztett változatának (LTE-Advanced) teljesítményét és a használatában rejlő lehetőségeket Budapesten hétfőn.

Az új technológiával jelentősen növelhető az LTE-hálózat kapacitása, így például a fesztiválokon nagy tömegek egyszerre használhatják a gyors internetet, és sokkal jobb minőségű képeket, videókat oszthatnak meg segítségével.
 

A bemutatón közölték, a frekvencia-feltételek teljesülése esetén Magyarország lehet a világon a harmadik Dél-Korea és az Egyesült Királyság után, ahol kereskedelmi használatba kerülhet a negyedik generációs mobil hálózati technológia következő fokozata.
 

A mobil-szélessávú fejlesztést Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom vezérigazgatója, Walter Goldenits műszaki vezérigazgató-helyettes és Valter D'Avino, az Ericsson nyugat- és közép-európai régióvezetője ismertette.
 

Christopher Mattheisen elmondta, hogy a  4G/LTE mobilszélessáv és annak most bemutatott következő állomása a digitális fejlődés egyik kulcstényezője Európában és Magyarországon is. Kifejtette, négy évvel ezelőtt a Telekom és az Ericsson szakemberei szintén Magyarországon, elsőként tesztelték a negyedik generációs 4G/LTE mobil technológiát, amelyet kereskedelmi szolgáltatásként a Telekom 2012 januárjától tett elérhetővé ügyfelei számára. A 4G ma már a lakosság közel 45 százaléka számára elérhető és a Telekom a tervek szerint 2015-re 80 százalékosra emeli az országos kültéri lefedettséget. Manapság egyre szélesebb körben terjednek azok az okostelefonok, videokamerák és fényképezőgépek, amelyekről a nagy felbontású, akár HD vagy később 3D tartalmak azonnal feltölthetők valamelyik videomegosztó oldalra.
 

Christopher Mattheisen elmondta, hogy 2013 eleje óta 40 százalékos forgalomnövekedést tapasztaltak a mobil internet használatban, ezen belül a jelenlegi 4G technológia használata tízszeres növekedést ért el Magyarországon. A jelenlegi rendszert 100-200 ezren használják és a Telekom az év végéig ennek többszörösére számít.
 

A vezérigazgató rámutatott, hogy a mostani 4G technológia által biztosított sávszélesség elegendő ugyan a jelenlegi adatátviteli igények kielégítésére, a fejlődés azonban nem áll meg - hangsúlyozta. A következő években azonban ma még elképzelhetetlen adatforgalmi szükséglet jelenik meg például videó-fogyasztás, vagy olyan alkalmazások formájában, mint a connected car, azaz az internetre kapcsolt személygépkocsi.     A világon elsőként a dél-koreai SK Telecom vezette be az LTE-Advanced technológián alapuló kereskedelmi szolgáltatást Szöulban és két további városban. A technológia napjainkban még ritkaságszámba megy és egyelőre még világviszonylatban is csekély azoknak az eszközöknek a száma, amelyekkel kapcsolódni lehet az LTE-Advanced hálózathoz.
 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05