A magyarok negyede vesz igénybe ingyenes online telefonos szolgáltatást

forrás: Prím Online, 2014. április 29. 13:36

Az Európai Unió tagállamai közül Magyarországon a legnagyobb azon háztartások aránya, amelyek nem használják ki az interneten keresztüli telefonálás lehetőségét. Ingyenes online csatornákon keresztül csupán a háztartások 27 százaléka telefonál, hálózaton keresztül olcsóbb nemzetközi hívásokat pedig csupán 4 százalékuk bonyolít le. Az Európai Unióban ez a két szám magasabb, 32, illetve 6 százalék. Magyarország ezekkel az arányokkal jelentősen elmarad a kelet-közép európai régió többi országától. Pedig ha többen élnének az alternatív lehetőségekkel, nagymértékben csökkenthetnék távközlési költségeiket. A megoldást az Európai Bizottság a korlátozásoktól és indokolatlan költségektől mentes európai telekommunikációs piacot elősegítő javaslatai jelenthetik – adta hírül az Internetet.hu távközlési összehasonlító portál.

Míg Magyarországon csupán a háztartások 27 százaléka használ ingyenes VoIP (Voice over IP) szolgáltatásokat, addig ez a szám Csehországban 48, Horvátországban 45, Szlovákiában 39, Lengyelországban 34, Ausztriában pedig 33 százalék. Egyedül Romániát előzzük meg a maga 22 százalékával. Az Európai Bizottság felmérése rámutat arra is, hogy egyes tagországokban a háztartások több mint fele él a netes alapú ingyenes hangszolgáltatás lehetőségével. Meglepő módon ez nem a nyugat-európai államokra jellemző mentalitás. Bulgáriában 58, Lettországban 52, Észtországban 51, Litvániában pedig a háztartások 50 százaléka él az ingyenes lehetőséggel. A fejlettebb nyugati államokban azonban az olcsóbb nemzetközi hívásokat lehetővé tévő online szolgáltatásokat többen használják (Hollandia 14, Luxemburg 12, Szlovénia 12 százalék).

Bár EU-s szinten nem voltak nagyobb változások a VoIP használatának arányában, a tagországok szintjén megfigyelhetőek bizonyos tendenciák. Portugáliában, Írországban és az Egyesült Királyságban például 8-11 százalékkal nőtt három év alatt a VoIP-felhasználók aránya, míg máshol – többek között kiemelten hazánkban – csökkent a számuk. A legnagyobb arányú csökkenés a hollandoknál figyelhető meg (11 százalék), de itthon is három év alatt a használók 6 százaléka hagyott fel a VoIP-szolgáltatásokkal.

 


A VoIP magyarországi népszerűtlenségének több oka is van. Az ingyenes hanghívásra előszeretettel használt mobilinternet hazánkban immár évek óta hagyományosan nem képes jelentősen bővülni. Az egy főre jutó havi adatforgalom több éve 1 GB körül mozog, és bár egyre többen használnak mobilnetet, továbbra sem következett be az áttörés. „A legtöbben itthon még mindig olcsóbb megoldásnak tartják a vezetékes internet használatát. Míg a legolcsóbb 1 GB-os mobilinternet 2000 Ft/hónap körül mozog, addig ugyanilyen árban már egy korlátlan ADSL-csomag is kapható több mint 1 Mbit/s letöltéssel. A külföldi árakat nézve nincs ekkora különbség” – magyarázza Solt Ádám, az Internetet.hu távközlési szakértője.


A másik jelentős ok ennél direktebb. A szolgáltatók Magyarországon tudatosan korlátozzák az ingyenes vagy olcsó hívásokat és üzenetküldést lehetővé tévő szolgáltatások és alkalmazások használatát. Letiltják például a Viber, a WhatsApp vagy a Skype forgalmát, és helyette arra igyekeznek rávenni a felhasználókat, hogy az ő csomagjaikon keresztül kommunikáljanak. „A VoIP-szolgáltatások korlátozása vagy tiltása több európai országban is előfordul, azonban az, hogy az összes szolgáltató egyöntetűen alkalmazzon ilyen intézkedéseket, már nem mondható általánosnak. A tendenciában akkor tapasztalhatunk változást, ha életbe lépnek az Európai Bizottságnak a korlátozásoktól és indokolatlan költségektől mentes európai telekommunikációs piacot elősegítő javaslatai. Itt azonban kettős hatás érvényesülhet, egyrészt mérséklődnek vagy eltűnnek bizonyos korlátozások, másrészt azonban a roamingdíjak eltörlése csökkentheti a VoIP- forgalmat, hiszen az egységes díjszabású EU-s piacon sokkal kevésbé lesz szükség ennek a használatára.” – teszi hozzá Solt Ádám.



 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05