Egyre nehezebb az i-közvélemény állami befolyásolása Kínában

MTI Sajtóadatbank, 2014. május 14. 11:47

Az internetezők számának növekedésével, újabb és újabb honlapok, fórumok és csevegőprogramok előretörésével mind nehezebb az internetes közvélemény állami befolyásolása Kínában.

A témáról a Liencseng Liaovang című, korrupcióellenes szaklap cikkezett kedden. Mint írják: a korábban használt eszközök már nem megfelelőek arra, hogy "helyes irányban" befolyásolják a közvéleményt.
 

A lap arról írt, hogy a kormány internetes kommentelőket fizet, akiknek a feladata az információk figyelése, és szükség esetén az információk áramlásának befolyásolása. A technológia fejlődésével és a kínai internetezők számának megugrásával ugyanakkor ezek feladata nehezebbé vált, az emberek ráadásul mind bátrabban és mind intenzívebben fejtik ki véleményüket. Az online megfogalmazottakra ráadásul mihamarabb választ kell adni.
 

A közvélemény változását a becslések szerint kétmillióan figyelik Kína-szerte. Az "onlájn közvélemény elemzését" külön szakmaként tartják számon, és a politika mellett a vállalatok is használják saját és versenytársaik megítélésének követésére.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50