Kínában betiltották a Windows 8 telepítését

MTI Sajtóadatbank, 2014. május 21. 13:38

Úgy kezdődött, hogy visszaütöttek: Kínában megtiltották, hogy az amerikai Microsoft legújabb operációs rendszerét, a Windows 8-at telepítsék az állami hivatalokban működő számítógépekre.

Peking biztonsági okokra hivatkozva rendelte el a tilalmat. A kormányrendelet szerint tilos a Windows 8 operációs rendszert telepíteni az állami szervek által beszerzett asztali számítógépekre, laptopokra és tabletekre. A tilalom csak a hivatali gépekre vonatkozik, a magántulajdonban lévőket nem érinti.

Egy lendülettel a kiberkémkedési ügy miatt Kínában bekérették az amerikai nagykövetet. A tiltakozás oka, hogy az Egyesült Államokban - Peking határozott ellenzését figyelmen kívül hagyva - kiberkémkedés miatt vádat emeltek öt kínai katonatiszt ellen - jelentette a kínai média kedden.

Cseng Cö-kuang külügyminiszter-helyettes Max Baucushoz szólva határozottan visszautasította az országát, illetve állampolgárait ért vádakat, amelyeket Eric Holder amerikai igazságügy-miniszter személyesen ismertetett hétfőn Washingtonban.

A pekingi külügyi közlemény szerint Cseng hangoztatta, hogy az Egyesült Államok súlyosan megsértette a nemzetközi kapcsolatok normáit és a kínai-amerikai együttműködést a kiberbiztonság területén, s ugyancsak súlyos kárt okozott a kétoldalú kapcsolatokban azzal, hogy hamis információkat gyártott, és kínai katonatiszteket gyanúsított meg adatlopással. Az amerikai vádat alaptalannak és rosszindulatúnak nevezte.

Hozzátette: Peking úgy véli, hogy Washington magyarázattal tartozik Kínának és a világnak a maga széles körű, szervezett keretek közötti adatlopásai és egyéb megfigyelései miatt.

Az amerikai vádirat szerint a kínai hadsereg emberei gazdasági kémtevékenységet folytattak öt nukleáris és napenergia-hasznosító, valamint acélipari vállalat ellen, a hekkerek megtámadták az Egyesült Acélmunkás-szakszervezet számítógépes rendszerét is. A betöréseket végrehajtó, Kínában élő és dolgozó személyeket megnevezték, fényképes körözési plakátot is közzétettek róluk.

Peking először kemény hangú külügyi közleményben hárította el a kínai személyek elleni vádakat, alaptalannak és abszurdnak nevezve őket. Csin Kang szóvivő azt hangoztatta, hogy Kína eltökélt a kiberbiztonság fenntartása terén, és kijelentette, hogy "a kínai kormány, a kínai hadsereg és alkalmazottai sohasem kerültek kapcsolatba vagy vettek részt számítógépes adatlopásokban vagy titkok kereskedelmében". A vádak - szerinte - hátsó szándéktól vezéreltek.

Közölte: mivel az Egyesült Államok nem mutatott őszinte szándékot arra, hogy a kiberbiztonság problémáira párbeszéd és együttműködés révén keressenek megoldást, Kína felfüggeszti a kínai-amerikai kiberbiztonsági munkacsoport működését. Mindazonáltal utalt rá, hogy a helyzet alakulásától függően Peking kész további lépésekre.

A kínai védelmi minisztérium szintén közleményben hangsúlyozta, hogy a kormány és a hadsereg sohasem folytatott kiberkémkedést vállalatok ellen, egyben felszólította az Egyesült Államokat, hogy haladéktalanul szüntesse be a Kína elleni kémkedést. A közlemény szerint a washingtoni vádak súlyosan ártanak a két hadsereg közötti bizalomnak.

A Hszinhua hírügynökség idézte az állami internetes információs iroda szóvivőjét, aki szerint az Egyesült Államok támadja, figyeli és megcsapolja a kínai kormányzati, intézményi, vállalati, egyetemi és távközlési gerinchálózatok forgalmát. Célpontjaik a kínai vezetők, egyszerű állampolgárok, illetve mindenki, aki mobiltelefonnal rendelkezik.

Kulcsszavak: Kína Windows 8

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05