Az interneten látható Ferenc pápa vatikáni otthona

MTI Sajtóadatbank, 2014. május 21. 14:19

Olasz internetes portálok felvételeket közöltek kedden a vatikáni Szent Márta-ház 201. számú lakosztályáról, vagyis Ferenc pápa választott otthonáról. Ez az első alkalom, hogy nyilvánosságra kerültek az egyházfő otthonáról készült fényképek.

Az olasz internetes portálokon megjelent fotókon a Vatikánváros területén levő Szent Márta-ház második emeleti lakosztálya látható. Itt él Ferenc pápa tavaly márciusi megválasztása óta. A La Repubblica című napilap spártaian egyszerűnek nevezte az egyházfő vatikáni lakhelyét.
 

A 201-es a Szent Márta-ház legnagyobb lakosztálya: egy nappaliból és egy hálószobából áll saját fürdőszobával. A nappaliban egy dívány, fotelek, egy íróasztal és egy kisméretű televízió van. A nagyméretű, nehéz fabútorok többsége régi stílusú. A lakosztályt neonfény világítja meg és csillogóra fényesítik a parkettát - jegyezték meg az olasz portálok.   

 


 

Ferenc pápa elődeivel ellentétben nem az apostoli paloták pápai lakosztályába költözött be, hanem a pápaválasztáson résztvevő bíborosok szálláshelyén maradt. Megfogalmazása szerint azért választotta a Szent Márta-házat, mert szeret az emberek között lenni. A korábbi pápai lakosztályt túl nagynak és üresnek nevezte. Azt mondta, "olyan mint egy tölcsér, belül tágas, de szűk a bejárata".
 

A Szent Márta-házat (Domus Sanctae Martae) II. János Pál a kilencvenes évek elején alakíttatta át a Vatikánba érkező egyháziak szállásává. Az épület a pápai állam határán található, a vatikáni audienciaterem közelében. A házban a Ferenc pápa által lakott apartman, 106 suite és 22 szoba van. A pápán kívül a házban állandó jelleggel a szentszéki államtitkárságon dolgozó bíborosok laknak, püspökök és egyszerű papok.
 

Ferenc pápa a Szent Márta-ház kápolnájában mutatja be a reggeli miséket, itt fogadja a nem állami delegációkat és a ház menzáján eszik. Ha szüksége van valamire, az egyházfő a szobájából lemegy a recepcióra - számoltak be a Szent Márta-ház vendégei, akik meglepetésükre a pápával találkoztak a folyosókon vagy az előcsarnokban.
 

Az olasz sajtónak nyilatkozó vatikáni források szerint a pápai otthonná előléptetett Szent Márta-ház élete nem sokat változott, kivéve a menzát, amelynek a minősége jelentősen javult, amióta Ferenc pápa is ott eszik.

 

Kulcsszavak: vallás Pápa

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05