Önszerveződő robotbútorok segíthetik az időseket

MTI Sajtóadatbank, 2014. május 27. 09:10

Svájci kutatók olyan apró robotikai modulokat fejlesztenek, amelyek legókockákhoz hasonlóan funkcionálva alkothatnak önszerveződő, bármilyen alakzatba formálódni képes struktúrákat.

Bár a kószáló bútorok ötlete nyugtalanítónak hathat, a kutatók szerint a későbbiekben az idős vagy mozgáskorlátozott embereknek nyújthatnak segédkezet.

Massimo Vespignani, a Lausanne-i Műszaki Egyetem (École Polytechnique Fédérale de Lausanne) mérnöke és a Robotics and Autonomous Systems szakfolyóirat júliusi számába szánt tanulmány társszerzője szerint az önszerveződő és alakváltó egységek ötlete már egy ideje napirenden van, de még senki sem állt elő jó megoldással.



Ő és csapata ezért úgy döntött, hogy robotbútorokra terjeszti ki az ötletet. Például olyan robotmodulokra, amelyek puffá alakulva tudják követni az idős embereket, hogy készenlétben álljanak, ha gyorsan le kellene ülniük.

Mindegyik robot ("roombot") független egységként funkcionál, a 22 centiméteres blokk olyannak hat, mintha összeragasztottak volna két dobókockát. Egy akkumulátort és három kisméretű motort foglal magában, amelyek lehetővé teszik a mozgást három dimenzióban. A robotnak ezenkívül visszahúzható "karma" is van, vele kapaszkodhat társaiba - hogy nagyobb struktúrákká álljanak össze - vagy éppen csatlakozhat konnektorra.

Az egység két módban működhet: a padlóba vagy falba épített nyomvonalhálózat mentén mozoghat és kapcsolódhat más blokkokkal, vagy pedig leválva róla szabadon barangolhat a helyiségben.

A blokkokat úgy tervezték, hogy ne csak egymással, hanem már létező bútorokkal is kapcsolatba tudjanak kerülni. Annak lehetővé tételéhez, hogy padlóhoz, falhoz vagy hagyományos bútorzathoz kapcsolják őket, olyan különleges felületet kaptak, amely rátapad eme objektumokra. Lyukak is vannak rajta más robotok karmainak. A mozgáskorlátozott vagy idős emberek megsegítésére közelebb hozhatják a székeket és asztalokat, illetve eltávolíthatják őket útjukból.



A kutatók jelenleg a bútorok irányításának egyéb módszerein dolgoznak, melyek felölelik a táblagépeket, a beszéd- vagy gesztusfelismerést. Idős emberek között a robotoknak még nagyobb autonómiát adnának, de nem teljeset.

A robotok még csak prototípusok, de úgy vélik, 20 éven belül elérhetőek lesznek. Képességeik egyelőre korlátozottak, mert nem tudnak megtartani egy embert, emellett az akkumulátorok csak egy óráig bírják az igénybevételt. A kutatók szerint mindez nem lesz hosszú távú probléma. A jövőbeli robotok valószínűleg meg tudják majd osztani egymás között az energiát is, és a padló- vagy fali hálózatra csatlakozva menet közben is újratöltődhetnek.

A robotok olyan újabb generációját is tervezik, amely már az emberekkel is kapcsolatba tud lépni.



hirado.hu

Kulcsszavak: robot tudomány

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05