Művészet, lakberendezés és webes technológia találkozása

forrás: Prím Online, 2014. május 29. 15:24

Festménnyé álmodott bútorok: egy izgalmas kezdeményezést arról, hogy miként tud találkozni a művészet a lakberendezés és webes technológia. Somogyi Réka festői kísérletezéseinek újabb állomása találkozása egy művészi alkotásokból lakberendezési tárgyakat álmodó startuppal, a Kooperoo.co-val.

A művészet és a lakótereink egyik találkozási pontja a bútor, s miért ne lehetne maga a bútor, vagy a lakberendezési tárgy, egy ruha vagy kiegészítő maga a művészet üzenetének hordozója? A napokban elindult Kooperoo.co megálmodóinak ars poeticája: „Grafikusok álmaiból gyártunk gyönyörű tárgyakat.”  


A Kooperoo.co egy startup, amely művészek és kézműves műhelyek együttműködését, kooperációját takarja. Egy átlagos tárgyuk előállításához számos szakember közreműködésére van szükség, a művészi grafikán kívül kellhet formatervező, textilnyomda, kárpitos, varrónő, asztalos - innen a név.

 

A Kooperoo.co mögött egy 17 éves digitális nyomda áll, a Mekkora Print, 6 év textilnyomtatási tapasztalattal. A grafikák kisszériás nyomdai sokszorosításon esnek át, csak éppen maga a hordozó nem triviális. A kimeneti médium lehet bútorhuzat, muszlinkendő, leggings, elasztikus miniruha, lámpaernyő.

 

 

Mint startup, arra problémára keresi a megoldást, hogy miként lehet egyedi design elképzeléseket elérhetővé tenni bárki számára. A hamarosan induló webshopban kész tárgyak láthatóak, de bármelyik tárgy (párna, bútor stb.) legyártható bármelyik grafikából.

 

Startup sztoriként elmondható, hogy a technológiai háttér a Startup Pirates februári képzésén körvonalazódott, de ebben a formában, ez az üzleti modell a Hackathon-in-a-Box rendezvényen kapott először nyilvánosságot.

 

A somogyiréka festmények ebbe a folyamatba kapcsolódott be, s a festőnő képei megjelentek bútorokon, párnákon, ruhákon és kendőkön is. Így a festmények több szinten értelmezhetővé válnak. Egyrészt jól mutatnak csupán használati tárgyként, fotelként, párnakén vagy kendőként, ruhaként, másrészt, mivel minden minta mögött egy-egy festmény, tehát egy személyes élettörténet áll, ezért elgondolkoztatnak, és műértelmezésre sarkallnak. Ennyiben más ez, mint egy egyszerű ruha- vagy bútoranyag minta. Lényegében egy térbe kilépő festménykiállítás ez, ahol a felület, amelyen az alkotás megjelenik más, mint a megszokott.


A Paloma, ezen belül a Kooperoo.co és somogyiréka festmények bemutatóterem (1053 Budapest Kossuth Lajos utca 14-16) május 30-án 16.00 órakor nyílik meg a nyilvánosság számára. 

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09