Nemzetközi Szuperszámítástechnikai Nyári Egyetem Budapesten

forrás: Prím Online, 2014. május 31. 09:23

Június 1- 6 között Budapesten kerül megrendezésre a Nemzetközi Szuperszámítástechnikai Nyári Egyetem. A rendezvényre idén már ötödik alkalommal kerül sor. A 6 napos Nyári Egyetemre az Egyesült Államokból, Kanadából, Japánból és az Európa országaiból érkeznek hallgatók, összesen nyolcvanan. A rendezvényt első sorban Phd hallgatók számára szervezik, és a programozási előképzettség előfeltétel. A program délelőttönként hagyományos előadásokat foglal magába, míg a délutánokat rendszerint workshopokkal töltik ki.

2010-ben, az Európai Unió és Amerikai Egyesült Államok együttműködésében jött létre a Nemzetközi Szuperszámítástechnikai Nyári Egyetem elnevezésű kezdeményezés. A programot páros években európai országokban, míg páratlanokban az Egyesült Államokban rendezik meg. Az EU a PRACE projekten keresztül vesz részt a projektben. Előbbinek hazánk is tagja, így nem véletlen, hogy az idén már ötödik alkalommal megrendezésre kerülő Nyári Egyetemnek épp Budapest ad otthont.

A június 1-6 között zajló programra az Egyesült Államok és az Európai Unió mellett Japánból és Kanadából is érkeznek hallgatók, összesen nyolcvanan. A hatnapos Nyári Egyetemen való részvételt még márciusban hirdették meg. Az elmúlt évek sikereit követően idén is óriási volt a túljelentkezés. Összesen 533-an adták be pályázatukat a részvételre. A legnagyobb érdeklődés az Egyesült Államokban volt, itt a 30 meghirdetett helyre 252-en jelentkeztek. A rendezvényen a világ elit egyetemeinek hallgatói képviseltetik magukat.

A program elsődleges célcsoportja a Phd hallgatók, illetve posztdoktori képzésben résztvevő tudósok. A szervezők szerint a programozói előképzettség a Nyári Egyetem sikeres abszolválásának az előfeltétele. A képzés programja délelőttönként hagyományos előadásokból áll, míg délutánonként workshopokon vehetnek részt a hallgatók.

A június eleji rendezvényen olyan témákat vitatnak meg a résztvevők, mint: hozzáférés a számítógépes infrastruktúrákhoz, ágazati kihívások (ld.: kémia, fizika, bioinformatika területei), programozási kérdések, teljesítményelemzés vagy éppen a tudományos vizualizációk területe.  A program egyik sajátossága, hogy a világ számos pontjáról érkező, neves előadók nemcsak prezentációikkal képviselik ismereteiket, eredményeiket hanem kvázi mentor funkciót is betöltenek a 6 napos rendezvény időtartama alatt.

Magyarország mára a szuperszámítástechnikai beruházások, és fejlesztések területén Közép-Kelet Európát tekintve az élmezőnyben foglal helyet. Hazánkban jelenleg is zajlik a Szuperszámítástechnika a felsőoktatásban elnevezésű projekt. A beruházás következtében 2014 végéig megnégyszereződik a magyar szuperszámítástechnikai összkapacitás. Ezt a gyakorlatra úgy lehetne lefordítani, hogy olyan teljesítménnyel bír majd a hazai rendszer, mintha a világ 7 milliárd embere kezébe venne egy-egy számológépet, és másodpercenként kb. 30 ezer műveletet hajtanának végre egyszerre. A projekt két kiemelt központja Budapest és Debrecen. A Magyar Állam és az Európai Unió összesen közel 2 milliárd forinttal támogatja a projektet.
 

Kulcsszavak: oktatás

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05